Πρώτα η Ιταλία και τώρα η Γερμανία. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα απαγορεύσει το Chat GPT;

ΑρχικήΝέαΠρώτα η Ιταλία και τώρα η Γερμανία. Ποιος θα είναι ο επόμενος...

Μοιραστείτε το

Ο Γερμανός επίτροπος προστασίας δεδομένων σκέφτεται να απαγορεύσει το ChatGPT λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων, ακολουθώντας τα βήματα της Ιταλίας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας περιόρισε τη χρήση του ChatGPT της OpenAI στην Ιταλία.

Γιατί το ChatGPT έχει προκαλέσει “πόλεμο” για την προστασία δεδομένων;

Αρχικά σημειώνουμε ότι το ChatGPT είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει συνομιλίες και απαντήσεις (chatbot). Αναπτύχθηκε από την OpenAI και βασίζεται σε ένα μεγάλο νευρωνικό δίκτυο και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει συνομιλίες που μοιάζουν με αυτές που θα είχαμε με άλλους ανθρώπους. Το ChatGPT είναι προεκπαιδευμένο, δηλαδή έχει εκπαιδευτεί εκ των προτέρων σε μεγάλο όγκο δεδομένων κειμένου, και μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως επικοινωνία με πελάτες ή αυτόματη απάντηση σε ερωτήσεις.

Οι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν προσωρινή έρευνα για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου από την εφαρμογή AI. «Καταρχήν, μια τέτοια δράση είναι επίσης δυνατή στη Γερμανία», δήλωσε ο ομοσπονδιακός επίτροπος Ulrich Kelber στις τοπικές εφημερίδες. Παράλληλα, αναφορές αναφέρουν ότι εκτός από τη Γερμανία, οι επόπτες προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γαλλία και την Ιρλανδία φέρεται να έχουν επικοινωνήσει επίσης με την ιταλική ρυθμιστική αρχή δεδομένων, για να συζητήσουν τα ευρήματα που τους οδήγησαν στην απαγόρευση.

Ένας εκπρόσωπος από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) δήλωσε επίσης ότι βρίσκονται σε επαφή με την ιταλική ρυθμιστική αρχή για να κατανοήσουν το σκεπτικό πίσω από τη δράση τους. Το Reuters ανέφερε ότι η χώρα δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όλες τις αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ γι΄αυτό το το ζήτημα.

Το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Έλον Μασκ, δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή πριν από την επιβολή αυστηρότερων κανονιστικών περιορισμών από τις ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξαν τη διακοπή της εξέλιξης των συστημάτων AI λόγω των σημαντικών «κινδύνων για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Τη στιγμή της σύνταξης, η επιστολή έχει πάνω από 5.500 υπογραφές που ζητούν «να σταματήσει αμέσως για τουλάχιστον 6 μήνες η αναβάθμιση συστημάτων AI πιο ισχυρών από το GPT-4».

Θα έχουν αντίκτυπο στην καινοτομία οι περιορισμοί;

Όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις, η OpenAI ανέπτυξε το GPT-4 για να κλιμακώσει τη βαθιά εκμάθηση και να βελτιώσει τα γλωσσικά μοντέλα. Σε μια σειρά από επιστημονικά και επαγγελματικά σημεία αναφοράς, το GPT-4 εγγυάται «ανθρώπινη απόδοση». Το ζήτημα είναι εάν άλλες επιχειρήσεις θα πρέπει να διακόψουν την ανάπτυξη στο χώρο λόγω των περιορισμών και της εποπτείας.

Την περασμένη εβδομάδα, το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για Τεχνητή Νοημοσύνη και Ψηφιακή Πολιτική (CAIDP) κατήγγειλε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ότι το ChatGPT του OpenAI, που βασίζεται στο μοντέλο γλώσσας GPT-4, ότι είναι ”προκατειλημμένο, παραπλανητικό και αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή και δημόσια ασφάλεια.”

Ωστόσο, καθώς η γενετική τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ο CEO της Google, Sundar Pichai, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ο ανταγωνιστής του ChatGPT, Bard, θα μεταβεί σε ένα πιο ισχυρό γλωσσικό μοντέλο. Μια άλλη εφεύρεση είναι το YouChat από το You.com, το οποίο ενώνει το RoBERTa του Facebook AI και το AI της Microsoft Bing για να ανταγωνιστούν στον χώρο.

Σύμφωνα με τον Wes Bricker, αντιπρόεδρο της PwC, σημαντικές πτυχές των επιχειρήσεων θα μεταμορφωθούν από την τεχνητή νοημοσύνη. Το στέλεχος είπε στο Business Insider καθώς η τεχνολογία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα, είναι ευθύνη των ηγετών των επιχειρήσεων να εργαστούν για τη διαφάνεια.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...