Ψηφιακό ευρώ: Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, αλλά οι πολιτικοί δεν πείθονται

ΑρχικήΝέαΨηφιακό ευρώ: Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, αλλά οι πολιτικοί δεν πείθονται

Μοιραστείτε το

Θα έχουμε σύντομα το Ψηφιακό Ευρώ; Τι προβληματισμοί υπάρχουν;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν να επιλύσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για ένα ψηφιακό ευρώ – αλλά μεταξύ των πολιτικών αποφάσεων φαίνεται δύσκολο να συγκεντρώσουν μεγάλη υποστήριξη για το υποτιθέμενο ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC).

Οι νέοι νόμοι για τη στήριξη του CBDC προτείνουν μια σειρά από απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το απόρρητο, τη χρήση εκτός σύνδεσης και τη διανομή και τώρα φαίνεται ότι θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Ίσως είναι κατανοητό ότι το νομοσχέδιο εστιάζει σε αυτό που δεν πρέπει να κάνει το CBDC, όπως να απαγορεύει στις συμμετοχές να γίνονται πολύ μεγάλες ή να καταβάλλονται τόκοι, σε μια ρητή προσπάθεια να σταματήσει το CBDC να ανταγωνίζεται τις αποταμιεύσεις ή τις επενδύσεις.

Αυτό που λείπει, διαμαρτύρονται τώρα οι πολιτικοί, είναι η θετική επίδραση, δηλαδή για το τι θα έπρεπε να είναι εκεί για να κάνει το CBDC – το οποίο μπορεί να ευθύνεται για ορισμένα προβλήματα του τελευταίου σταδίου κατά την παραγωγή της επίσημης νομοθετικής πρότασης.

Σε μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συζήτησαν «τη σημασία της ανάπτυξης μιας συναρπαστικής και σαφούς αφήγησης σχετικά με το ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία αυτής της εξέλιξης και η διαφορά που θα είχε στη ζωή των πολιτών της Ευρώπης και στην εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεων», είπε ο Ιρλανδός Paschal Donohoe, ο οποίος προήδρευσε στις συνομιλίες τους.

Ο Donohoe σε γενικές γραμμές ήταν θετικός για το έργο, λέγοντας σε ένα άρθρο τον Μάρτιο, ότι η έκδοση ήταν αναπόφευκτα απαραίτητη για την προστασία της αξίας και της κυριαρχίας του ευρώ από ξένους αντιπάλους. Αλλά οι υπουργοί τόνισαν επίσης ότι το έργο πρέπει να έχει δημόσια υποστήριξη – και τώρα, φαίνεται ότι θέλουν να υπενθυμίσουν γιατί το έργο πρέπει να προχωρήσει εξαρχής.

Οι υποστηρικτές της ΕΚΤ λένε ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να γίνει νομισματική άγκυρα, διασφαλίζοντας ότι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρήματα που έχουν εκδοθεί από το κράτος σε μια ψηφιακή εποχή. Άλλοι προχωρούν παραπέρα και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να παρακάμψει εντελώς το ασταθές εμπορικό τραπεζικό σύστημα.

Μεγάλος αγώνας

Ωστόσο, η διατύπωση αυτής της υπόθεσης στους πολίτες μπορεί να είναι ένας δύσκολος αγώνας. Μια ομάδα εστίασης της ΕΚΤ πέρυσι, διαπίστωσε ότι λίγοι στο ευρύ κοινό, ακόμη και εκείνοι που γνωρίζουν την τεχνολογία, είχαν ακούσει για ένα ψηφιακό ευρώ ή γνώριζαν κάτι γι’ αυτό.
Αυτός ο σκεπτικισμός είναι κοινός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το άμεσα εκλεγμένο σκέλος του νομοθετικού σώματος της ΕΕ που θα πρέπει επίσης να συμφωνήσει με οποιουσδήποτε θεμελιώδεις νόμους. Μια πρόσφατη συζήτηση αποκάλυψε ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών – από φόβους για αντικατάσταση φυσικών μετρητών, έως ανησυχίες ότι θα μπορούσε να συνοδεύει ένα κινεζικό σύστημα κοινωνικής πίστωσης. (Η Επιτροπή λέει ότι το ψηφιακό ευρώ θα συμπλήρωνε τα μετρητά ως νόμιμο χρήμα και δεν είναι μια πρωτοβουλία «μεγάλου αδερφού»).


Άλλοι νομοθέτες απλώς αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα.

«Αν απλώς αντιγράφουμε την υπάρχουσα υποδομή πληρωμών με το ψηφιακό ευρώ, δεν βλέπω μια ισχυρή περίπτωση», είπε ο Markus Ferber, οικονομικός εκπρόσωπος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο CoinDesk σε ένα email – ακόμα κι αν δυνατότητες που σχετίζονται με blockchain ή έξυπνες συμβάσεις θα ήταν μια ώθηση. «Πολλά εξαρτώνται από τις λεπτομέρειες και τα ακριβή σχεδιαστικά στοιχεία».

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ακόμη καταδείξει ξεκάθαρα και πειστικά γιατί χρειαζόμαστε το ψηφιακό ευρώ», πρόσθεσε ο Ferber, από το γερμανικό κεντροδεξιό κόμμα CSU. «Οι ασαφείς έννοιες της «νομισματικής κυριαρχίας» δεν την περιορίζουν για τους περισσότερους ανθρώπους».

Το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στη σχετική πολυπλοκότητα των υφιστάμενων δικτύων πληρωμών της ΕΕ, τα οποία ήδη προσφέρουν στους απλούς πολίτες μια σειρά από ψηφιακούς τρόπους πληρωμής.

Οι αξιωματούχοι δεν αισθάνονται άνετα που στην πράξη συνήθως εμπλέκουν αμερικανικές εταιρείες – Visa, Mastercard, πιθανώς σε μελλοντικές μεγάλες τεχνολογίες – θέτοντας το μπλοκ στο έλεος της ασταθούς πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ. Αλλά στην πράξη, οι πολίτες σε χώρες όπως το Βέλγιο μπορούν να πάνε από τον ένα μήνα στον άλλο χωρίς να αγγίξουν ένα χαρτονόμισμα, χάρη σε smartphone, κάρτες και στιγμιαία εμβάσματα. Τι άλλο φέρνει ένα ψηφιακό ευρώ;

Μεγάλη Σύγχηση

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η σύγχυση είναι μια σκόπιμη προσπάθεια των εμπορικών τραπεζών να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από το κράτος.

Οι εμπορικές τράπεζες «μισούν αυτό το έργο, επειδή δημιουργεί ανταγωνισμό με τους ιδιωτικούς τρόπους πληρωμής τους», είπε η Άννα Μάρτιν της οργάνωσης καταναλωτών BEUC σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

«Αυτές οι φήμες κυκλοφορούν ήδη στη δημόσια σφαίρα ότι δεν θα φέρει προστιθέμενη αξία», είπε ο Μάρτιν, ο οποίος είναι Λειτουργός Οικονομικών Υπηρεσιών. «Εάν έχουμε μια δημόσια μέθοδο πληρωμής, έχουμε κάτι που μας φέρνει πρόσθετο απόρρητο, έχουμε κάτι που μας φέρνει πρόσθετη οικονομική ένταξη και αν το κάνουμε σωστά, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε».

Με ανταγωνιστικά οράματα σχετικά με το τι χρησιμεύει το ψηφιακό ευρώ, από τον ρόλο του blockchain έως τον ρόλο των τραπεζών, δεν είναι σαφές εάν το CBDC μπορεί να επιτύχει μια συνεκτική πολιτική συναίνεση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024 – αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...