Σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια ο Vitalik Buterin ανακοίνωσε το Ethereum στο δημοφιλές φόρουμ Bitcointalk.
Η πρώτη προσπάθεια του Vitalik Buterin με την κοινότητα του Bitcoin χρονολογείται από το 2011. Άρχισε να συμμετέχει στο «Bitcointalk», ένα φόρουμ που δημιουργήθηκε από τον Satoshi Nakamoto. Τότε ήταν που συνίδρυσε και άρχισε να γράφει άρθρα για το περιοδικό Bitcoin. Άρχισε να ταξιδεύει για να μιλήσει με προγραμματιστές του BTC σε όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια νέα, δυνητικά ανώτερη επανάληψη του blockchain Bitcoin.
Στα τέλη του 2013, ο Buterin περιέγραψε την ιδέα ενός ακόμη ψηφιακού νομίσματος σε μια λευκή βίβλο και την έστειλε σε μερικούς από τους φίλους του. Το όραμα ήταν να αναπτυχθεί ένα blockchain με ενσωματωμένη γλώσσα προγραμματισμού και πλατφόρμα για αποκεντρωμένες εφαρμογές, ένα είδος «android του κόσμου των κρυπτονομισμάτων».
Στη συνέχεια, το Ethereum ανακοινώθηκε επίσημα στο Bitcointalk στις 23 Ιανουαρίου 2014. Έχουν περάσει ακριβώς εννέα χρόνια από τότε. Η ιστορία του blockchain, από τη λευκή βίβλο στην επίθεση DAO, στο hard fork, τα ζητήματα επεκτασιμότητας και το πιο πρόσφατο Merge, ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη.
“Welcome to the New Beginning”
Ο Buterin αποκάλυψε ότι οι κύριοι προγραμματιστές του πυρήνα μαζί του ήταν οι, Gavin Wood, Charles Hoskinson και Jeffrey Wilcke, ενώ οι Anthony Di Iorio, Mihai Alisie, Joseph Lubin και Stephan Tual ονομάστηκαν ως κύρια μη αναπτυξιακά μέλη.
Σχολιασμός του Buterin, με τίτλο «Καλώς ήρθατε στη Νέα Αρχή:
«Το Ethereum είναι ένα κρατικό, και ολοκληρωμένο σύστημα δέσμης συμβάσεων Turing, παντρεμένο με blockchain και αναπτύχθηκε με μια φιλοσοφία απλότητας, καθολικής προσβασιμότητας και γενίκευσης. Στόχος μας είναι να παρέχουμε μια πλατφόρμα για αποκεντρωμένες εφαρμογές – ένα Android του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, όπου όλες οι προσπάθειες μπορούν να μοιράζονται ένα κοινό σύνολο API, αλληλεπιδράσεις χωρίς εμπιστοσύνη και χωρίς συμβιβασμούς».
Ενώ εξήγησε το πνευματικό του τέκνο, ο Buterin κάλεσε στη συνέχεια την κοινότητα να ενταχθεί στο νέο οικοσύστημα ως εθελοντές, προγραμματιστές, και επενδυτές. Η εστίαση ήταν να ενεργοποιηθεί ένα «θεμελιώδες διαφορετικό παράδειγμα για το Διαδίκτυο και τις σχέσεις που παρέχει».
Αμφισβητώντας την ιδέα του «Μαξιμαλισμού κυριαρχίας του Bitcoin»
Την ίδια χρονιά, ο Buterin αμφισβήτησε το Bitcoin Dominance Maximalism, μια σχολή σκέψης που εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης. Η σκέψη του χώρισε ουσιαστικά τους ανθρώπους που θέλουν απλώς να βελτιώσουν το Bitcoin από εκείνους που μπορούν να ονομαστούν «μαξιμαλιστές κυριαρχίας του Bitcoin».
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αμφισβήτησε την ιδεολογία. Από τότε, το ίδιο το Ethereum έχει γίνει ο πιο συνεπής και υψηλού προφίλ στόχος κριτικής από το περήφανο «Bitcoin Maximalist». Παρά τις διαφορές στην κουλτούρα και τη λειτουργία, το Ethereum κατάφερε ακόμα να διατηρήσει τη θέση του ως το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα ανά κεφαλαιοποίηση αγοράς, σχεδόν μια δεκαετία μετά την ύπαρξή του, ακόμη και όταν τα περισσότερα εξέχοντα altcoin εξαφανίστηκαν.