Σλοβακία: Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων

ΑρχικήΝέαΣλοβακία: Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων

Μοιραστείτε το

Οι Σλοβάκοι νομοθέτες ψήφισαν νομοθεσία για τη ρύθμιση και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα.

Με βάση τη νέα νομοθεσία, τα έσοδα από κρυπτονομίσματα που προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται για τουλάχιστον έναν χρόνο θα φορολογούνται με 7%, ευθυγραμμίζοντας τη Σλοβακία με άλλες χώρες φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα, όπως η Σλοβενία και η Ελβετία.

Σε ανακοίνωση που έγινε στις 28 Ιουνίου, οι Σλοβάκοι βουλευτές ενέκριναν μια τροπολογία που θα μειώσει τη φορολογία στα κρυπτονομίσματα. Τα περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται για περισσότερο από έναν χρόνο υπόκεινται σε μειωμένο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 7%, χαμηλότερο από τον τυπικό φορολογικό συντελεστή εισοδήματος.

Επιπλέον, η τροπολογία αποσκοπεί στην απαλλαγή των εσόδων από κρυπτονομίσματα από τους φόρους υγείας, με το Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά ότι αυτή η αλλαγή θα έχει ετήσια οικονομική επίπτωση περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση περιλαμβάνει επίσης αλλαγές όσον αφορά τη φορολογία των επενδυτικών αποταμιεύσεων.

Περαιτέρω αλλαγές περιγράφονται στην τροπολογία του Petr Cmorej του SaS. Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, οι πληρωμές που γίνονται με κρυπτονομίσματα έως 2.400 ευρώ θα είναι απαλλαγμένες από φόρο.

Επιπλέον, το μέγιστο όριο για την μακροπρόθεσμη επενδυτική αποταμίευση μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος θα διπλασιαστεί, αυξάνοντας από 3.000 ευρώ σε 6.000 ευρώ. Αυτές οι τροποποιήσεις παρέχουν επιπλέον κίνητρα και ευκαιρίες για την ανάπτυξη και επένδυση σε κρυπτονομίσματα στη Σλοβακία.

Όταν συγκρίνουμε την ανακοίνωση της Σλοβακίας με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και, ειδικότερα, στην Ελβετία, υπάρχουν ορισμένα παραλληλισμοί στους χαμηλούς φόρους και το υψηλότερο μοτίβο υιοθέτησης που ήταν εμφανές ιστορικά.

Σύμφωνα με δεδομένα που παραθέτει το Financial Mirror, η Ελβετία είναι ο ευρωπαϊκός ηγέτης στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων, κατακτώντας την πρώτη θέση στις κατατάξεις για το 2023. Με έναν εντυπωσιακό ρυθμό υιοθέτησης, 21%, η χώρα ξεπερνά και άλλες χώρες στην περιοχή στον αριθμό των ευρέως αναγνωρισμένων εταιρειών κρυπτονομισμάτων που εδρεύουν στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων των Cardano, Polkadot, Solana, Cosmos και Tezos.

Αν και είναι ακόμα νωρίς για να γίνει η σύγκριση, ένα χαμηλότερο ποσοστό φορολογίας μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερη ανάπτυξη κρυπτονομισμάτων και μεγαλύτερη υιοθέτηση από τους τελικούς χρήστες. Ωστόσο, ο ακριβής αντίκτυπος αυτής της ανακοίνωσης παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστος, λόγω των αβέβαιων κανονιστικών πλαισίων.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...