Solana, ενα ιδιαίτερο κρυπτονόμισμα

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαSolana, ενα ιδιαίτερο κρυπτονόμισμα

Μοιραστείτε το

Δείτε πιο κάτω σημαντικές πληροφορίες για το Solana, ένα κρυπτονόμισμα που έκανε την εμφάνιση του μόλις το 2020 και έγινε ευρέως γνωστό για τον ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας του.

Τι είναι το Solana;

Το Solana είναι μια πλατφόρμα blockchain που στοχεύει να παρέχει γρήγορες, χαμηλής καθυστέρησης και υψηλής απόδοσης συναλλαγές. Χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο συναίνεσης που ονομάζεται “Proof of Stake Time” (PoST) που επιτρέπει υψηλές ταχύτητες συναλλαγών διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης λειτουργίες όπως τη λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων και τις αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps).

Από ποιον και πότε ξεκίνησε;

Το Solana (SOL) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά τον Μάρτιο του 2020 και δημιουργήθηκε από τη Solana Labs, μια εταιρεία με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Anatoly Yakovenko, ο οποίος είναι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Solana Labs. Ο Yakovenko είναι ένας έμπειρος μηχανικός λογισμικού και επιχειρηματίας με υπόβαθρο στα κατανεμημένα συστήματα και την τεχνολογία blockchain.
Πριν ιδρύσει τη Solana Labs, ο Yakovenko ήταν ο CTO και συνιδρυτής μιας εταιρείας που ονομάζεται Packet, η οποία παρέχει υποδομή ως υπηρεσία (IaaS) για προγραμματιστές. Επίσης, συνίδρυσε και υπηρέτησε ως CTO μιας εταιρείας που ονομάζεται Voxel, η οποία ήταν πρωτοπόρος στον τομέα του cloud gaming. Ο Yakovenko ασχολείται με τον χώρο του blockchain εδώ και αρκετά χρόνια και είναι υποστηρικτής της τεχνολογίας από τις πρώτες μέρες του Bitcoin.

Source: Zipmex

Γιατί το προτιμούν και ποια είναι η διαφορά του Solana σε σύγκριση με άλλα κρυπτονομίσματα;

Το Solana είναι καλό για αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) που απαιτούν υψηλές ταχύτητες συναλλαγής και χαμηλή καθυστέρηση. Εφαρμογές όπως η διαπραγμάτευση υψηλής συχνότητας, οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές και τα παιχνίδια είναι κατάλληλες για το blockchain Solana.

Το Solana είναι μια σχετικά νέα πλατφόρμα blockchain, αλλά έχει κερδίσει αρκετή δημοτικότητα στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, καθώς θεωρείται ότι είναι μια γρήγορη εναλλακτική λύση σε άλλες πλατφόρμες blockchain όπως το Ethereum. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από πολλά έργα και πλατφόρμες DeFi, όπως το Serum, και το ChainGuardian. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα εξειδικευμένο blockchain σε σύγκριση με το Ethereum, το Bitcoin και άλλες πιο δημοφιλείς πλατφόρμες.

Το Solana διαθέτει επίσης μια λειτουργία που ονομάζεται “Turbine”, η οποία είναι μια λύση κλιμάκωσης εκτός αλυσίδας, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία μεγάλου αριθμού συναλλαγών εκτός αλυσίδας και στη συνέχεια την εγγραφή εντός της αλυσίδας, συμβάλλοντας στη μείωση του φορτίου στην κύρια αλυσίδα.


Το Solana είναι διαφορετικό από τα άλλα κρυπτονομίσματα σε σχέση με τα πιο κάτω:

Επεκτασιμότητα: Το Solana χρησιμοποιεί έναν μοναδικό συναινετικό αλγόριθμο που ονομάζεται “Proof of Stake Time” (PoS) το οποίο επιτρέπει υψηλές ταχύτητες συναλλαγών, καθιστώντας το ικανό να χειρίζεται μεγάλο αριθμό συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο. Αυτό το καθιστά πιο κατάλληλο για αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) που απαιτούν υψηλή απόδοση.
Ενεργειακή απόδοση: Το Solana χρησιμοποιεί έναν λιγότερο ενεργοβόρο μηχανισμό συναίνεσης σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες blockchain όπως για παράδειγμα το Bitcoin , οι οποίες βασίζονται στη συναίνεση Proof-of-Work (PoW).
Λειτουργία έξυπνων συμβολαίων: Το Solana περιλαμβάνει τη λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να δημιουργούν αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) πάνω από την πλατφόρμα, παρόμοιες με το Ethereum.
Token Economics: Το Solana χρησιμοποιεί επίσης ένα token οικονομίας που διαφέρει από άλλα. Xρησιμοποιεί token με το όνομα SOL για να πληρώσει για τέλη συναλλαγών και επίσης για να ασφαλίσει το δίκτυο, και δεν είναι ένα token χρησιμότητας όπως σε άλλες πλατφόρμες blockchain.
Κοινότητα: Το Solana έχει μια ισχυρή και ενεργή κοινότητα, η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την πρόοδο οποιασδήποτε πλατφόρμας blockchain.

Πόσα νομίσματα Solana (SOL) υπάρχουν σε κυκλοφορία;

Σύμφωνα με την Solana Explorer, η συνολική προσφορά SOL ανέρχεται σε 538.6 εκατομμύρια. Στις 16 Ιανουαρίου 2023, ο συνολικός αριθμός των Solana σε κυκλοφορία ήταν 370.6 εκατομμύρια. Συνολικά, επί του παρόντος κυκλοφορεί το 68.8 % . Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μέγιστη παροχή για SOL. Ο αριθμός των token σε κυκλοφορία αυξάνεται σταδιακά καθώς οι κόμβοι επικύρωσης αντισταθμίζονται για την επεξεργασία των συναλλαγών του blockchain. Το Solana Foundation έχει καθορίσει αρχικό ποσοστό πληθωρισμού 8% για το δίκτυο και μακροπρόθεσμο πληθωρισμό 1,5%. Οι ανταμοιβές που προσφέρονται από το Solana καθορίζονται τυπικά με βάση αυτήν την παράμετρο. Με βάση τις προβλέψεις της αναπτυσσόμενης ομάδας για τα επόμενα 15 χρόνια, η συνολική προσφορά SOL tokens στον κόσμο θα μπορούσε κάποια στιγμή να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι προβλέψεις συντάχθηκαν το 2020, η συνολική προσφορά θα μπορούσε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα έως το 2035 περίπου.

Από που μπορείτε να αγοράσετε Solana;

Το Solana (SOL) μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί σε διάφορα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Μερικά από τα πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια είναι:

Binance: Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το Binance υποστηρίζει τις συναλλαγές σε μια μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του SOL.
Serum DEX: Ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο βασισμένο στο Solana, το οποίο σας επιτρέπει να ανταλλάσσετε SOL και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Kraken: Ένα ανταλλακτήριο με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο προσφέρει συναλλαγές σε μια μεγάλη ποικιλία κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του SOL

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαθεσιμότητα του SOL μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία και τους κανονισμούς στη χώρα σας. Μια καλή πρακτική είναι να κάνετε τη δική σας έρευνα και να ελέγχετε πολλές πηγές προτού επενδύσετε σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα.

Ιστορική αναδρομή τιμών Solana

Το Solana (SOL) είναι ένα σχετικά νέο κρυπτονόμισμα και η ιστορία των τιμών του δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλα πιο καθιερωμένα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, από την κυκλοφορία του τον Μάρτιο του 2020, η τιμή του SOL παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις.

Τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του, η τιμή της SOL παρέμεινε σχετικά σταθερή, αλλά άρχισε να ανεβαίνει στα τέλη του 2020, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό περίπου στα $64 τον Ιανουάριο του 2021. Αυτή η αύξηση στην τιμή μπορεί να οφείλεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) και την αυξανόμενη υιοθέτηση του blockchain Solana από τα έργα DeFi.

Αφού έφτασε στην υψηλότερη όλων των εποχών τιμή των 260 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021 , η τιμή του SOL τότε πέρασε από μια περίοδο αστάθειας με καθοδική φτάνοντας τον Δεκέμβριο του 2022 κοντά στα 9 δολάρια. Τον Γενάρη του 2023 παρουσίασε μια ανοδική πορεία, φτάνοντας μέχρι σήμερα που έχουμε στοιχεία, στις 16 Ιανουαρίου στα 23 δολάρια.

Coinmarketcap


Είναι ασφαλές το δίκτυο Solana;

Το δίκτυο Solana είναι ασφαλές μέσω ενός αλγόριθμου συναίνεσης που ονομάζεται “Proof of Stake Time” (PoST). Το PoST είναι μια παραλλαγή του παραδοσιακού αλγόριθμου Proof of Stake (PoS) που χρησιμοποιείται για την ασφάλεια πολλών δικτύων blockchain.

Στο PoST, οι επικυρωτές επιλέγονται για τη δημιουργία νέων μπλοκ με βάση την ποσότητα SOL που διατηρούν και τον χρόνο που την έχουν κρατήσει. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι επικυρωτές έχουν κεκτημένο συμφέρον για την ασφάλεια και την επιτυχία του δικτύου.

Οι επικυρωτές υποχρεούνται να βάλουν ένα ποντάρισμα SOL ως εγγύηση και εάν διαπιστωθεί ότι ένας επικυρωτής ενεργεί κακόβουλα, το ποντάρισμά του μπορεί να μειωθεί. Αυτό παρέχει ένα οικονομικό αντικίνητρο για τους επικυρωτές να ενεργούν κακόβουλα και συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας του δικτύου.

Το Solana χρησιμοποιεί επίσης ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται “Turbine”, το οποίο είναι μια λύση κλιμάκωσης εκτός αλυσίδας, η οποία επιτρέπει την επεξεργασία μεγάλου αριθμού συναλλαγών εκτός αλυσίδας και στη συνέχεια την καταγραφή στην αλυσίδα, συμβάλλοντας στη μείωση του φορτίου στην κύρια αλυσίδα.

Επιπλέον, το Solana διαθέτει έναν μηχανισμό διακυβέρνησης που επιτρέπει στην κοινότητα να ψηφίζει για αλλαγές στο πρωτόκολλο. Αυτό επιτρέπει στο δίκτυο να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και να παρέχει επίσης μια αποκεντρωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το Solana θα υπερτερήσει έναντι των άλλων δημοφιλή κρυπτονομισμάτων;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε κάτι τέτοιο όσον αφορά την υιοθέτηση και τη χρήση του. Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι άκρως ανταγωνιστική και συνεχώς εξελίσσεται και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός έργου.
Επί τούτου, το Solana έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες πλατφόρμες blockchain, όπως ο αλγόριθμος συναίνεσης υψηλής απόδοσης, χαμηλής καθυστέρησης και ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον, η κοινότητα Solana είναι πολύ ενεργή και υποστηρικτική , κάτι που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την υιοθέτηση οποιουδήποτε έργου blockchain.

Ωστόσο, το Solana εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα πλατφόρμα blockchain και αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από καθιερωμένες πλατφόρμες blockchain όπως το Ethereum, το EOS και το TRON. Αυτές οι πλατφόρμες υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και έχουν μια πιο εδραιωμένη κοινότητα προγραμματιστών και μια μεγαλύτερη βάση χρηστών.
Το Solana θα πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει προγραμματιστές και χρήστες στην πλατφόρμα του και να αποδεικνύει ότι μπορεί να προσφέρει μοναδικές και πολύτιμες λύσεις που άλλες πλατφόρμες δεν μπορούν.

Θα μπορούσε το Solana να γίνει πλευρική αλυσίδα Cardano;

Θα μπορούσε το Solana να γίνει μια πλευρική αλυσίδα Cardano, αλλά θα απαιτούσε σημαντική ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των δύο έργων. Μια πλευρική αλυσίδα είναι μια ξεχωριστή αλυσίδα μπλοκ που συνδέεται με μια κύρια αλυσίδα μπλοκ μέσω μιας αμφίδρομης σύνδεσης, επιτρέποντας τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των δύο αλυσίδων. Αυτό επιτρέπει στην πλευρική αλυσίδα να έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και χρήση, ενώ εξακολουθεί να μπορεί να επωφεληθεί από την ασφάλεια της κύριας αλυσίδας.

Το Cardano είναι μια πλατφόρμα blockchain που χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο συναίνεσης απόδειξης στοιχήματος που ονομάζεται Ouroboros και έχει τη δική της λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων και αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) στο οικοσύστημα. Το Solana, από την άλλη πλευρά, είναι ένα blockchain υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο συναίνεσης που ονομάζεται “Proof of Stake Time” (PoST) και εστιάζει έντονα στην επεκτασιμότητα και τη χαμηλή καθυστέρηση.

Για να γίνει η Solana μια πλευρική αλυσίδα του Cardano, θα απαιτούσε σημαντική ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ των δύο έργων για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής και πρωτοκόλλων για τη σύνδεση των δύο αλυσίδων. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας αμφίδρομης σύνδεσης, που θα επιτρέπει τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των δύο αλυσίδων και επίσης την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της διαλειτουργικότητας.

Να επενδύσω σε Solana;

Είναι δύσκολο να πούμε εάν η επένδυση στο Solana είναι καλή ιδέα, καθώς η αξία ενός κρυπτονομίσματος μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθής και υπόκειται σε διάφορους παράγοντες. Με το Solana έχουμε δει ότι ξεκίνησε κάτω από ένα δολάριο και έφτασε σε μικρό χρονικό διάστημα στα 260 δολάρια.Είναι σημαντικό να διεξάγετε τη δική σας έρευνα και να πάρετε τη δική σας απόφαση σχετικά με το αν θα επενδύσετε σε οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του Solana. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους που συνδέονται με την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, οι οποίοι μπορεί να είναι άκρως κερδοσκοπικοί και μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...