Σουηδία: Αυξάνει τον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6.000%

ΑρχικήΝέαΣουηδία: Αυξάνει τον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6.000%

Μοιραστείτε το

Η Σουηδία καταργεί τα φορολογικά κίνητρα για τα data centers τον Ιούλιο του 2023. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τους εξορύκτες bitcoin (BTC) που είχαν στραφεί στη σκανδιναβική χώρα για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η Σουηδία υπήρξε κόμβος για τους εξορύκτες bitcoin τον τελευταίο χρόνο και είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια στην Ευρώπη. Οι τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η Νορβηγία και η Σουηδία, παρέμειναν οι τελευταίες περιοχές που εξακολουθούν να είναι κερδοφόρες και λειτουργικές για τους εξορύκτες bitcoin. Ο λόγος ήταν η ιδανική ρύθμιση για κέντρα δεδομένων(data centers), όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πρόσβαση σε φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Η Σουηδία καταργεί τώρα τα φορολογικά κίνητρα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν νέες επενδύσεις. Με βάση την οικονομική έκθεση προϋπολογισμού του Νοεμβρίου 2022, η Σουηδία θα αυξήσει τον φόρο ηλεκτρικής ενέργειας από 0,006 SEK ($0,0006) σε 0,36 SEK ($0,035) ανά κιλοβατώρα (kWh) τον Ιούλιο του 2023. Επί του παρόντος, η Σουηδία φιλοξενεί εξορύκτες που χρησιμοποιούν περίπου 150 megawatts (MW) ενέργειας.

Ο Jaran Mellerud, ανώτερος αναλυτής στην Luxor Technologies, έναν πάροχο εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, είπε ότι η αύξηση αυτού του φόρου θα αυξήσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα 0,093 $/kWh.

Στοχεύοντας τους bitcoin miners

Μετά από αυτή την κίνηση, η Frances Coppola είπε ότι οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση αυτή ως επίθεση. Από τότε που η Σουηδία εισήγαγε φορολογική μείωση κατά 98% για τα κέντρα δεδομένων το 2017, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο τέσσερα χρόνια αργότερα.

Με βάση τον προϋπολογισμό, η ενεργειακή κρίση αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των φόρων θα αφαιρέσει ενέργεια από άλλες μεταποιητικές βιομηχανίες, οι οποίες είναι παραγωγικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Microsoft και η Hive, που διαθέτουν και τα δύο κέντρα δεδομένων στην περιοχή, διαμαρτυρήθηκαν για τα απότομα μέτρα θεωρώντας ότι η κυβέρνηση είχε συντάξει μια έκθεση σχετικά με τον ενεργειακό αντίκτυπο των κέντρων δεδομένων, η οποία είναι προς το παρόν ημιτελής.

Επιπλέον, η φορολογική εφαρμογή θα γίνει στα μέσα του έτους, καθιστώντας δύσκολο τον προγραμματισμό. Διαμαρτύρονται επίσης ότι δεν υπήρξε επίσημη επικοινωνία με ενεργούς εξορύκτες bitcoin στην περιοχή. Αντίθετα, την αλλαγή επισήμανε μόνο μια σελίδα στον ιστότοπο της φορολογικής αρχής.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...