Στεγαστικά δάνεια με χρήση κρυπτονομισμάτων ως εγγύηση

ΑρχικήΑπόψειςΣτεγαστικά δάνεια με χρήση κρυπτονομισμάτων ως εγγύηση

Μοιραστείτε το

Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων είναι συχνά πλούσιοι στα χαρτιά, αλλά δεν μπορούν να πάρουν στεγαστικό δάνειο από τράπεζα. Το να βάλετε όμως Bitcoin ως εγγύηση για μια υποθήκη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Δεν θα ασχοληθώ ποτέ ξανά με αυτό“, λέει ο Michael Tozoni σχετικά με τη λήψη ενός στεγαστικού δανείου με εγγύηση κρυπτονομισμάτων για επένδυση σε ακίνητα.

Αφού έγινε πλούσιος με επενδύσεις σε Bitcoin, ο Tozoni αποφάσισε λογικά να διαφοροποιηθεί. Μη θέλοντας να πουλήσει τα κρυπτονομίσματα του, είχε μεγάλα σχέδια να δανειστεί για να αγοράσει επενδυτικά ακίνητα και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από ενοίκια για να εξοφλήσει το δάνειο.

Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται στο ελάχιστο για τους πλούσιους Bitcoiners, προτιμώντας τους φτωχούς μισθωτούς.

«Αν έχεις δουλειά και σταθερό εισόδημα, οι τράπεζες θα χαρούν πολύ να σου δώσουν χρήματα», λέει. «Αν έχετε πολλά χρήματα και πολλές επενδύσεις, αλλά δεν έχετε εισόδημα, οι τράπεζες δεν θέλουν να σας δώσουν χρήματα».

Ενώ ο Tozoni βρήκε τελικά κάποιους παραδοσιακούς δανειστές πρόθυμους να του δώσουν μετρητά, είδε τους αριθμούς και συνειδητοποίησε ότι οι τόκοι για ένα δάνειο με υποστήριξη Bitcoin ήταν φθηνότερο, τουλάχιστον στις ιδιαίτερες περιστάσεις του. Κοιτάζοντας πίσω, μάλλον αυτό ήταν λάθος.

«Πελάτες πλούσιοι σε bitcoin έχουν απορριφθεί από υπηρεσίες σε παλαιού τύπου χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» σύμφωνα με τον Adam Reeds, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας δανεισμού κρυπτονομισμάτων Ledn.

Η ιδέα να τεθεί το Bitcoin ως εγγύηση για ακίνητα κέντρισε το ενδιαφέρον του Tozoni, καθώς θα μπορούσε να αγοράσει επενδυτικά ακίνητα και να διατηρήσει το Bitcoin του.

Το μόνο πρόβλημα είπε είναι ότι είναι επικίνδυνο.

Πώς λειτουργούν τα στεγαστικά δάνεια με εγγύηση κρυπτονομισμάτων

Αντί να πουλήσετε το Bitcoin σας για μετρητά για να αγοράσετε το σπίτι των ονείρων σας ή την επένδυση σε ακίνητα, μπορείτε να το αποκρύψετε ως εγγύηση σε έναν δανειστή.

Είναι λίγο πολύ μια συμφωνία με τον δανειστή που λέει ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, στη χειρότερη περίπτωση, κρατούν το Bitcoin σας.

Εάν και όταν εξοφλήσετε το δάνειο σας, παίρνετε πίσω το Bitcoin σας.

Μέχρι στιγμής, όλα καλά, αλλά τα δάνεια έρχονται με τεράστια δέσμευση – αν η αξία της εξασφάλισης Bitcoin πέσει πάρα πολύ, ρευστοποιείται.

Αυτό σημαίνει ότι οι απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών του Bitcoin καθιστούν αυτό το σενάριο υψηλού κινδύνου, σε στυλ ανταμοιβής σε σύγκριση με τα παραδοσιακά στεγαστικά δάνεια.

Ενώ τα στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζονται από τράπεζες απαιτούν μόνο προκαταβολή 10%-20% σε μετρητά, τα περισσότερα δάνεια με εξασφάλιση κρυπτονομισμάτων ξεκινούν από το 100% της αξίας του δανείου και ορισμένα απαιτούν το 200%.

Αυτό σημαίνει ότι, αν έχετε βάλει στο στόχαστρο σας ένα δάνειο 600.000 $, να είστε έτοιμοι να κλειδώσετε τουλάχιστον 600.000 $ από το πολύτιμο Bitcoin σας.

Εάν η τιμή του Bitcoin αποφασίσει να υποχωρήσει, μπορεί να μην έχετε αρκετά επιπλέον κεφάλαια για να το καλύψετε.

Το ταξίδι του Tozoni έγινε κάπως έτσι:

«Ξεκίνησε κάπως εντάξει», με τα πρώτα ακίνητα αλλά μετά ήρθε η πανδημία COVID-19.

Επέλεξε μια αναλογία εξασφαλίσεων 200%, που σημαίνει ότι ο δανειστής του είχε την εξουσία να ρευστοποιήσει άμεσα την εξασφάλιση εάν η αξία της έπεφτε κάτω από το 115%-120%.

Η Tozoni λέει ότι απαιτούσε συνεχή παρακολούθηση της τιμής του Bitcoin, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

“Αν πέσει στο 170%, λαμβάνετε μια κλήση περιθωρίου όπου πρέπει να καταθέσετε περισσότερα χρήματα. Αν πέσει στο 115% ή στο 120%, είναι άμεση εκκαθάριση, για να μπορέσουν να καλύψουν τα ποσά τους”.

Κίνδυνοι από κρυπτο στεγαστικά δάνεια

Ο Reeds εξηγεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουν οι νέοι πελάτες της Ledn πριν εγγραφούν για δάνειο με υποστήριξη Bitcoin:

“Τι συμβαίνει σε περίπτωση πτώσης της τιμής του Bitcoin και πόσο χρόνο θα έχουν για να βρουν την πρόσθετη ασφάλεια;”

«Εάν η τιμή του Bitcoin πέσει περισσότερο από 50% από τη στιγμή που πήρε το δάνειο, ο πελάτης πρέπει να συμπληρώσει την εξασφάλιση Bitcoin για να διατηρήσει το δάνειο σε υγιή κατάσταση», λέει.

Ενώ το προϊόν στεγαστικών δανείων Bitcoin της Ledn επιτρέπει δύο εβδομάδες για την καταχώρηση πρόσθετων εξασφαλίσεων, «τα τυπικά δάνεια που υποστηρίζονται από Bitcoin είναι μέσω προγραμματισμού και οι κλήσεις περιθωρίου πρέπει να καλυφθούν πριν φτάσετε στο όριο ρευστοποίησης», εξηγεί ο Reeds.

Δυστυχώς για τους κατόχους memecoin, το μόνο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που δέχεται η Ledn ως εγγύηση είναι το Bitcoin, με την αναλογία εξασφαλίσεων «ορίζεται στο 100% της αξίας του ακινήτου που έχει υποθηκευθεί». Τα στεγαστικά της δάνεια είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο στο Οντάριο του Καναδά, αλλά σχεδιάζει να επεκταθεί σε άλλες επαρχίες και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ αργότερα φέτος. Τα στεγαστικά δάνεια είναι επίσης μόνο για δύο χρόνια πριν αξιολογηθούν και ανανεωθούν.

Ο Jarrad Parke, διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής εταιρείας Black Tie Digital, λέει ότι η παροχή εξασφαλίσεων είναι το Νο. 1 θέμα που θέλουν να προσπαθήσουν να κατανοήσουν οι νέοι πελάτες. «Τι βεβαιότητα έχουν ότι τα ψηφιακά τους στοιχεία θα τους επιστραφούν», λέει ο Parke. Η εταιρεία λειτουργεί ως μεσίτης για όσους θέλουν να λάβουν δάνειο με υποστήριξη κρυπτονομισμάτων.

Θα προσφέρουν οι μεγάλες τράπεζες στεγαστικά δάνεια με εγγύηση κρυπτονομίσματα;

Η επενδυτική τράπεζα Citi δημοσίευσε μια έκθεση τον Ιούνιο του 2022 λέγοντας ότι τα στεγαστικά δάνεια με εγγύηση κρυπτονομίσματα αποκτούν εξέχουσα θέση, παρά το γεγονός ότι είναι «σπάνιο να βρεθούν νέοι τύποι» στεγαστικών δανείων στη χρηματοοικονομική αγορά των ΗΠΑ μετά το GFC.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα στεγαστικά δάνεια με εγγύηση κρυπτονομισμάτων προσφέρουν φορολογικά οφέλη και οφέλη ρευστότητας τόσο για τους πελάτες όσο και για τους δανειολήπτες.

«Η βασική ιδέα της προστασίας από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και ενός πιο ρευστοποιημένου αποθεματικού για πιστωτική έκθεση μπορεί ενδεχομένως να είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για τους μεταβιβάζοντες όσο και για τους δανειολήπτες, εάν τα εν λόγω χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ήταν σταθερά και ρευστά».

«Επιτρέπουν στους επενδυτές να χρησιμοποιούν τα επενδυτικά τους κέρδη ως εγγύηση για ένα δάνειο, χωρίς να είναι φορολογητέα ή να χάνουν πιθανά μελλοντικά κέρδη που μπορεί να προκύψουν από τη μετατροπή των διαθεσίμων κρυπτονομισμάτων τους σε μετρητά,», λέει.

Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικά ασταθούς φύσης των κρυπτονομισμάτων, σημειώνει ότι αυτό το δάνειο μπορεί να μην είναι μια βιώσιμη επιλογή για όλους.

«Αυτό το ζήτημα μπορεί να επιδεινωθεί εάν η πληρωμή αυξηθεί σε περίπτωση πτώσης των τιμών των κρυπτονομισμάτων», αναφέρει.

Ο Guy Dickinson πρώην ταμίας της HSBC Αυστραλίας και τώρα Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας συναλλαγών BetaCarbon, είναι δύσπιστος ως προς την ιδέα ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υιοθετήσουν δάνεια με εξασφάλιση κρυπτονομισμάτων σύντομα.

Ο Dickinson λέει ότι η « η κατηγορία των ψηφιακων περιουσιακών στοιχείων είναι ελάχιστα κατανοητή» και έχει τεράστια πολυπλοκότητα.

Επισημαίνει ότι η πρόσφατη κατάρρευση της FTX αλλά και άλλων ανταλλακτηρίων, ενθαρρύνουν τους τραπεζίτες να μείνουν μακριά από τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η έννοια της χρήσης διαφορετικών τίτλων ή εμπορευμάτων ως εξασφάλιση δεν είναι νέα.

«Εάν αντικαθιστούσαμε τη λέξη crypto με μετοχές ή πολύτιμα μέταλλα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά στα καθιερωμένα πλαίσια δανεισμού, που χρησιμοποιούνται συνήθως στους ιδιωτικούς τραπεζικούς κύκλους», εξηγεί.

Στεγαστικά δάνεια με εγγύηση κρυπτονομισμάτων: Όσο υψηλότερη είναι η ασφάλεια, τόσο το καλύτερο

Εκ των υστέρων, ο Tozoni πιστεύει ότι πιθανότατα θα έπρεπε να είχε επιλέξει υψηλότερη αναλογία εξασφαλίσεων, για να προστατευτεί από ένα ξαφνικό κραχ.

«Τρία προς ένα, ακόμη και τέσσερα προς ένα [αναλογία εξασφαλίσεων] εάν θέλετε να είστε ασφαλείς», λέει ο Tozoni, καθώς πιστεύει ότι «το χειρότερο σενάριο» συνέβη σε αυτόν, τη στιγμή που το Bitcoin του ρευστοποιήθηκε στη χαμηλότερη τιμή πριν από την εκτίναξη της τιμής πάλι επάνω.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...