Σύγκριση πληθωρισμού Bitcoin έναντι παραδοσιακών νομισμάτων Fiat και τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές

ΑρχικήΑπόψειςΣύγκριση πληθωρισμού Bitcoin έναντι παραδοσιακών νομισμάτων Fiat και τι σημαίνει αυτό για...

Μοιραστείτε το

Ο πληθωρισμός είναι η αύξηση της γενικής τιμής των αγαθών και υπηρεσιών σε μια οικονομία κατά μέσο όρο κατά μια δεδομένη χρονική περίοδο. Ποια είναι όμως η σχέση με τον πληθωρισμό του Bitcoin;

Τι είναι ο πληθωρισμός;

Ο πληθωρισμός είναι κάτι που απασχολεί πολλούς οικονομολόγους εδώ και αιώνες. Συμβαίνει όταν η αξία ενός νομίσματος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων με σταθερό εισόδημα ή εκείνων με περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους. Οι δύο τύποι νομισμάτων, το fiat και το bitcoin, βιώνουν τον πληθωρισμό με διαφορετικούς τρόπους. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τον πληθωρισμό του νομίσματος fiat, τον πληθωρισμό του bitcoin, τη σύνδεση μεταξύ των δύο και τις διαφορές τους.

Το νόμισμα Fiat είναι ο τύπος νομίσματος που εκδίδεται και διαχειρίζεται από τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις ελέγχουν την προσφορά νομίσματος fiat και μπορούν να εκτυπώσουν περισσότερα από αυτά ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, όσο περισσότερο νόμισμα fiat είναι σε κυκλοφορία, τόσο λιγότερο πολύτιμο γίνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερο νόμισμα κυκλοφορεί, τόσο περισσότερη προσφορά υπάρχει και τόσο λιγότερη ζήτηση υπάρχει για αυτό. Ως αποτέλεσμα, η αξία του νομίσματος μειώνεται, προκαλώντας αύξηση των τιμών. Αυτό είναι γνωστό ως πληθωρισμός.

Το Bitcoin, από την άλλη πλευρά, είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που λειτουργεί σε ένα δίκτυο blockchain. Σε αντίθεση με το νόμισμα fiat, το bitcoin δεν ελέγχεται από μια κυβέρνηση ή μια κεντρική αρχή. Η προσφορά bitcoin είναι σταθερή-21 εκατομμύρια bitcoin. Το Bitcoin δημιουργείται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ισχυρών υπολογιστών για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών εξισώσεων. Οι εξορύκτες ανταμείβονται με bitcoin για τις προσπάθειές τους και έτσι εισάγεται το νέο bitcoin σε κυκλοφορία. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο εισάγεται νέο bitcoin στην κυκλοφορία μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια. Το λεγόμενο halving. Αυτό σημαίνει ότι η προσφορά bitcoin είναι περιορισμένη και η εξόρυξη γίνεται πιο δύσκολη και ακριβότερη με την πάροδο του χρόνου.

Η επιρροή του πληθωρισμού

Τι σχέση έχουν ο πληθωρισμός και το Bitcoin;

Η σύνδεση τώρα μεταξύ του πληθωρισμού fiat και του πληθωρισμού bitcoin είναι ότι και οι δύο συνεπάγονται μείωση της αξίας του νομίσματος με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι αιτίες του πληθωρισμού είναι διαφορετικές. Ο πληθωρισμός του παραδοσιακού νομίσματος προκαλείται από την αύξηση της προσφοράς χρήματος, ενώ ο πληθωρισμός του bitcoin προκαλείται από την εισαγωγή νέου bitcoin στην κυκλοφορία. Επιπλέον, ο ρυθμός του πληθωρισμού fiat επηρεάζεται από τις κυβερνητικές πολιτικές, όπως τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού του bitcoin καθορίζεται από τη διαδικασία εξόρυξης.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ τους είναι το επίπεδο αποκέντρωσης τους. Το fiat είναι συγκεντρωμένο, που σημαίνει ότι ελέγχεται από μια κυβέρνηση ή μια κεντρική αρχή. Αυτό δίνει στις κυβερνήσεις μεγάλη εξουσία όσον αφορά την προσφορά και την αξία του νομίσματος. Το Bitcoin, από την άλλη είναι αποκεντρωμένο, που σημαίνει ότι δεν ελέγχεται από καμία οντότητα. Αυτό καθιστά το bitcoin πιο ανθεκτικό στην κρατική παρέμβαση και στην χειραγώγηση. Επιπλέον, οι συναλλαγές με bitcoin είναι διαφανείς και ασφαλείς, χάρη στην τεχνολογία blockchain στην οποία είναι χτισμένο.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η σταθερή προσφορά bitcoin σημαίνει ότι δεν υπόκειται στο ίδιο επίπεδο πληθωρισμού με το νόμισμα fiat. Επειδή υπάρχουν μόνο 21 εκατομμύρια bitcoin, είναι αδύνατο να παραχθούν περισσότερα από αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία του bitcoin δεν υπόκειται στο ίδιο επίπεδο υποτίμησης με το νόμισμα fiat. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν το bitcoin ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού fiat, καθώς δεν υπόκειται στο ίδιο επίπεδο πληθωριστικών πιέσεων.

Καταλαβαίνουμε ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους μας. Τον τελευταίο καιρό ειδικά, που οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη και αυτό επηρεάζει άμεσα το εισόδημα μας. Ενώ το νόμισμα fiat υπόκειται σε πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από την αύξηση της προσφοράς νομίσματος και τη μείωση της αξίας του, το bitcoin υπόκειται σε πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται από την εισαγωγή νέου bitcoin στην κυκλοφορία. Η σταθερή παροχή bitcoin το καθιστά ανθεκτικό στο ίδιο επίπεδο πληθωρισμού με το νόμισμα fiat και η αποκέντρωση του το καθιστά πιο ασφαλές και ανθεκτικό στις κρατικές παρεμβάσεις. Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ψηφιακός, είναι πιθανό ότι περισσότεροι άνθρωποι θα στραφούν στο bitcoin ως έναν τρόπο για να προστατεύσουν τον πλούτο τους από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού fiat.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...