Συμβουλές για προστασία των πορτοφολιών σας

ΑρχικήΑπόψειςΣυμβουλές για προστασία των πορτοφολιών σας

Μοιραστείτε το

Μία από τις πιο σημαντικές υποσχέσεις της τεχνολογίας blockchain και των κρυπτονομισμάτων είναι η ασφάλεια τους. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει εκατοντάδες αναφορές επενδυτών και εμπόρων που χάνουν τις πολύτιμες αποταμιεύσεις κρυπτογράφησης τους, και οι λόγοι συνήθως ποικίλλουν.

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας blockchain είναι η ασφάλεια που παρέχει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές αναφορές επενδυτών που χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Μερικοί λόγοι είναι η λανθασμένη διαχείριση των ιδιωτικών κλειδιών, η παραβίαση στις ανταλλαγές  και οι απάτες μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing). Άρα αντιλαμβάνεστε τώρα, πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για προστασία των κρυπτονομισμάτων σας.

Προστατέψτε το πορτοφόλι σας, για να είναι ασφαλή τα κρυπτονομίσματα σας

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι τα κρυπτονομίσματα σας δεν κινδυνεύουν από το blockchain. Το blockchain είναι απόλυτα ασφαλές. Το πρόβλημα δημιουργείται κατά την ανταλλαγή των κρυπτονομισμάτων και των πορτοφολιών (wallet) που διατηρείτε. Για παράδειγμα, εσείς μπορεί να επιλέξετε να δημιουργήσετε πορτοφόλι σε ένα ανταλλακτήριο και να αποθηκεύσετε σε αυτό τα ιδιωτικά σας κλειδιά. Οι χάκερς μπορούν να παραβιάσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνεται μεγάλη προσοχή και να επιλέγετε πορτοφόλια από αξιόπιστες εταιρείες με αποδεδειγμένο ιστορικό.

Παρουσιάζουμε πιο κάτω βασικές αρχές για προστασία των πορτοφολιών σας:

  • Μην αποθηκεύτε όλα τα κρυπτονομίσματα σας σε ένα μόνο πορτοφόλι και επίσης να επιλέγετε cold wallets.

Τα κρύα πορτοφόλια (cold wallets) δεν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να παραβιαστούν. Είναι από τους πιο ασφαλές τρόπους αποθήκευσης και καλό θα ήταν να μην τα βάζετε όλα σας τα κρυπτονομίσματα σε ένα μόνο πορτοφόλι αλλά να τα μοιράζετε. Έτσι ώστε εάν κάποιο παραβιαστεί, να μην σας στοιχίσει τόσο, όσο αν τα είχατε όλα σε ένα.

  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις κινητές συσκευές και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σας.

Πολλοί χάκερς παραβιάζουν εφαρμογές πορτοφολιών σε κινητά τηλέφωνα. Συστήνουμε  να μην χρησιμοποιείτε ποτέ δημόσιο Wi-Fi γιατί οι χάκερ μπορούν να παραβιάσουν τις συνδεδεμένες συσκευές.

Επίσης, απενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις τόσο για τις εφαρμογές όσο και για το λειτουργικό σύστημα της συσκευής (OS) και να χρησιμοποιείται πάντα, όταν προσφέρεται, έναν επαληθευτή δύο παραγόντων (2FA).

Αυτός είναι ένας κώδικας που αλλάζει και η πιο δημοφιλής εφαρμογή σε αυτό το πεδίο είναι ο επαληθευτής Google. Αυτό το δεύτερο επίπεδο ασφάλειας θα απαιτεί έναν κωδικό για κάθε σύνδεση στο πορτοφόλι ή τον λογαριασμό σας. Διασφαλίζει ότι χωρίς φυσική πρόσβαση στη συσκευή σας (ή χακάρισμα), η είσοδος θα είναι αδύνατη.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε για την συσκευή σας κωδικό ασφαλείας ώστε σε περίπτωση κλοπής η πρόσβαση να είναι αδύνατη. Και τέλος, μην αποθηκεύεται ποτέ κωδικούς πρόσβασης που έχουν σχέση με το πορτοφόλι σας.

Συστήνεται επίσης να χρησιμοποιείται λογισμικά ασφαλείας για τις συσκευές σας, για προστασία από ιούς και ίσως στην περίπτωση που ασχολείστε πολύ με τα κρυπτονομίσματα να έχετε κάποια ξεχωριστή συσκευή μόνο για τον σκοπό αυτό, χωρίς επιπλέον εφαρμογές.

  • Προσοχή στις απάτες phishing

Οι απάτες phishing αυξάνονται πολύ τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί κάποιος να υποκλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως μέσω κακόβουλων email, ψεύτικων διαφημίσεων, ψεύτικων εφαρμογών που ανεβάστηκαν λανθασμένα στο Google Play Store και άλλα πολλά. Εάν πέσετε θύμα απάτης και στείλετε το ιδιωτικό σας κλειδί σε έναν ιστότοπο απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος, τότε δυστυχώς είναι αργά και έχουν χάκερς έχουν άμεσα πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας. Συνήθως οι αντιγραφές είναι πολύ πετυχημένες και είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, έτσι είναι σημαντικό να μην επισκέπτεστε ιστοσελίδες που δεν εμπιστεύεστε και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις εφαρμογές κρυπτονομίσματων που κατεβάζετε στις συσκευές σας.

  • Δημιουργείστε αντίγραφα ασφαλείας των πορτοφολιών σας

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι σημαντικό να φυλάγετε τα ιδιωτικά σας κλειδιά σε κρύο πορτοφόλι καθώς είναι πιο ασφαλές. Είναι εξίσου σημαντικό να έχετε αντίγραφα ασφαλείας αυτών των ιδιωτικών κλειδιών, επίσης αποθηκευμένα εκτός σύνδεσης. Καλό θα ήταν αν και ακούγεται υπερβολικό, να έχετε φυλαγμένο ένα αντίγραφο ασφαλείας σε θυρίδα στην τράπεζα σε περίπτωση περιστατικού όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά. Ειδικά εάν το ύψος των περιουσιακών σας στοιχείων σε κρυπτονομίσματα είναι μεγάλο.

  • Μην ξεχνάτε το σέρβις των συσκευών σας

Είναι σημαντικό οι συσκευές που χρησιμοποιείται για την φύλαξη και διαχείριση των κρυπτονομισμάτων σας να αναβαθμίζονται τακτικά, να γίνονται ενημερώσεις του λογισμικού και γενικότερα των συστημάτων. Και φυσικά, δεν αφήνετε ποτέ τις συσκευές σας χωρίς την επίβλεψη σας και δεν τα δανείζετε σε κανένα.  

  • Διπλός έλεγχος της διεύθυνσης προορισμού

Δεν είναι δύσκολο να την πάθει κανείς και να στείλει τα χρήματα σε λάθος διεύθυνση. Και το αρνητικό με αυτό είναι ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, τα λεφτά πιθανώς να χαθούν για πάντα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε με ιδιαίτερη προσοχή την διεύθυνση που θα στείλετε χρήματα και ίσως θα ήταν καλό να στέλνετε αρχικά ένα μικρό ποσό πριν προχωρήσετε σε μια πιο μεγάλη συναλλαγή.

  • Αποφύγετε την αποθήκευση μεγάλου ποσού κρυπτονομισμάτων σε ανταλλακτήρια

Είναι προτιμότερο να κρατάτε στα ανταλλακτήρια αυτά που χρειάζεστε για να κάνετε συναλλαγές, έτσι ώστε σε περίπτωση που παραβιαστεί να μην εκτεθείτε σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτός από την παραβίαση, τα κρυπτονομίσματα σας μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα υποβληθεί σε επιβολή του νόμου ή πτωχεύσει.

https://www.kubera.com/blog/managing-multiple-crypto-wallets

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...