The Great Depression: Μια δεκαετία οικονομικής καταστροφής

ΑρχικήΑπόψειςThe Great Depression: Μια δεκαετία οικονομικής καταστροφής

Μοιραστείτε το

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929, γνωστή και ως Μεγάλη Ύφεση, ήταν μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία.

Ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας εκτεταμένη οικονομική καταστροφή.

Η μεγάλη ύφεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1929, όταν το χρηματιστήριο υπέστη σημαντική πτώση των μετοχών, η οποία έπληξε τους επενδυτές και προκάλεσε αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση πολλών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι επενδυτές έχαναν την εμπιστοσύνη τους και απέσυραν τα κεφάλαια τους από την αγορά. Ο αντίκτυπος του κραχ στο χρηματιστήριο ενισχύθηκε από μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η υπερπαραγωγή – κατάσταση όπου η παραγωγή είναι υψηλότερη από τη ζήτηση – ο αποπληθωρισμός και η συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών.

Είχε επίσης βαθιές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε εκτεταμένη ανεργία και φτώχεια. Το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από 3,2% το 1929 σε 25% το 1933, με πολλές άλλες χώρες να παρουσιάζουν παρόμοια επίπεδα ανεργίας. Οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην εξασφάλιση των βασικών αναγκών τους, όπως τροφή και στέγη, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ πολλές επιχειρήσεις έκλειναν, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

Η ύφεση άσκησε επίσης σημαντική επίδραση στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς πολλές χώρες αποφάσισαν να εφαρμόσουν προστατευτικές πολιτικές, περιορίζοντας τις εισαγωγές από άλλες χώρες και προωθώντας τις εγχώριες παραγωγές. Αυτό οδήγησε σε έναν απότομο περιορισμό του παγκόσμιου εμπορίου και συνέβαλε στην επιδείνωση της ύφεσης. Επιπλέον, η συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων, μείωσε επίσης τη ζήτηση για προϊόντα από άλλες χώρες, εντείνοντας έτσι τον αντίκτυπο της ύφεσης στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην κρίση με μια σειρά πολιτικών και προγραμμάτων, αλλά χρειάστηκαν χρόνια για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόγραμμα New Deal του Προέδρου Franklin D. Roosevelt, είχε ως στόχο να τονώσει την οικονομία και να προσφέρει ανακούφιση σε όσους πλήττονταν από την κατάθλιψη. Το New Deal περιελάμβανε μέτρα όπως η δημιουργία της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων, η οποία ασφάλιζε τις τραπεζικές καταθέσεις και βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, και την ίδρυση του Civilian Conservation Corps, που παρείχε θέσεις εργασίας σε εκατομμύρια νέους άνδρες.

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης ήταν αισθητός για δεκαετίες, με πολλές χώρες να υιοθετούν νέες οικονομικές πολιτικές και θεσμούς για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση παρόμοιας κρίσης. Η κρίση ανέδειξε τη στενή σύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάγκη για διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων.

Υπάρχουν ομοιότητες του 1929 με την σημερινή κατάσταση στην οικονομία;

Πολλοί ειδικοί σήμερα παραλληλίζουν την σημερινή κατάσταση της οικονομίας με αυτή του 1929.
Ο διάσημος συγγραφέας του βιβλίου ”Rich Dad Poor Dad” που είναι γνωστός και για τις αναλύσεις του σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί για ένα πιθανό οικονομικό κραχ.

Επίσης, ο γνωστός εμπειρογνώμονας του Bloomberg Mike McGlone, προειδοποίησε πρόσφατα σε συνέντευξη του ότι η επερχόμενη οικονομική κρίση του 2023 θα μπορούσε να είναι η «χειρότερη στη ζωή μας», ανταγωνιζόμενη το ‘Great Depression‘ που ξεκίνησε το 1929.

Υπάρχει μία κοινή ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα αστάθειας και αναστάτωσης στην παγκόσμια οικονομία. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και τη λήψη μέτρων για τον μετριασμό τους, είτε μέσω της επένδυσης σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία είτε μέσω της προετοιμασίας για μια πιθανή οικονομική κρίση.

Κλείνοντας, η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 και η μεγάλη ύφεση ήταν σημαντικά γεγονότα στη σύγχρονη ιστορία τα οποία είχαν βαθύ αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η κρίση πυροδοτήθηκε από μια σειρά παραγόντων και χρειάστηκαν χρόνια για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν με πολιτικές και προγράμματα που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας και στην παροχή ανακούφισης σε όσους επλήγησαν από την κρίση, και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη Μεγάλη Ύφεση συνεχίζουν να ενημερώνουν την οικονομική πολιτική σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...

Μείωση των αποθεμάτων Bitcoin σε ανταλλακτήρια μετά το 2020. Γιατί είναι σημαντικό;

Την τελευταία δεκαετία, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στα αποθέματα...

Ο Charles Hoskinson αποκαλύπτει τα σχέδια του Cardano

Σε ένα πρόσφατο live stream, ο Charles Hoskinson, ο...