Τι είναι τo Crypto Wallet;

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαΤι είναι τo Crypto Wallet;

Μοιραστείτε το

Το crypto wallet είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί ως πορτοφόλι και σας παρέχει τη δυνατότητα να στέλνετε και να λαμβάνετε κρυπτονομίσματα όπως για παράδειγμα το bitcoin.

Εισαγωγή

Το crypto wallet είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί ως πορτοφόλι και σας παρέχει τη δυνατότητα να στέλνετε και να λαμβάνετε κρυπτονομίσματα όπως για παράδειγμα το bitcoin.

Τα wallet χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση των ιδιωτικών και δημόσιων κλειδιών σας και μέσω αυτών μπορείτε να διαχειριστείτε τα κρυπτονομίσματα που έχετε στην κατοχή σας. Το δημόσιο κλειδί δίνεται για να λάβετε από κάποιον κρυπτονομίσματα όπως θα δίνεται σε κάποιον τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού για να σας στείλει χρήματα. Ενώ το ιδιωτικό κλειδί, δεν πρέπει να δοθεί σε κανέναν άλλο και είναι αυτό που σας δίνει πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας.

Στην πραγματικότητα, δεν έχετε στην κατοχή σας ψηφιακά νομίσματα αλλά κάποια κλειδιά που σας δίνουν πρόσβαση στην αντίστοιχη ποσότητα κρυπτονομισμάτων που βρίσκονται στο blockchain.

Γιατί τα χρειαζόμαστε;

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το wallet είναι μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα μας. Σκεφτείτε ότι για τη διαχείριση των χρημάτων μας χρησιμοποιούμε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Με την ίδια λογική, για την χρήση και αξιοποίηση των κρυπτονομισμάτων μας χρειαζόμαστε το wallet το οποίο μας παρέχει την δυνατότητα να παρακολουθούμε και να διαχειριζόμαστε το υπόλοιπο των περιουσιακών μας στοιχείων σε κρυπτονομίσματα. Η χρήση του wallet εξυπηρετεί στην αποστολή και λήψη πληρωμών κρυπτονομισμάτων όπως επίσης την διαχείριση των ιδιωτικών και δημόσιων κλειδιών για την εκτέλεση συναλλαγών.

Πώς χρησιμοποιούνται τα wallet;

Αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σε ένα κανονικό πορτοφόλι, στο wallet δεν αποθηκεύονται τα κρυπτονομίσματα αλλά είναι αποθηκευμένα τα ιδιωτικά κλειδιά που δίνουν πρόσβαση στο blockchain για ένα δεδομένο αριθμό κρυπτονομισμάτων. Το δημόσιο κλειδί όπως συμβαίνει και με τον αριθμό του λογαριασμού που διατηρείται με μια τράπεζα, δεν αρκεί για να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας.

Το ιδιωτικό κλειδί, δηλαδή ένας κωδικός ασφαλείας όπως στην περίπτωση τραπεζικού λογαριασμού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Το ιδιωτικό κλειδί απαιτείται για την πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας στο blockchain, δηλαδή σε μια αλυσίδα μπλοκ. Ένα wallet με τον συνδυασμό και των δύο κλειδιών, μπορεί να επιτρέψει με ασφάλεια την επικύρωση ενός υπολοίπου και την αποστολή ή λήψη κρυπτονομισμάτων.

Είδη wallet

Οι χρήστες, εκτός από την υπηρεσία ή τον προμηθευτή που τους παρέχει το wallet έχουν και την δυνατότητα να επιλέξουν τον τύπο του πορτοφολιού που τους εξυπηρετεί καλύτερα.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πορτοφολιών, τα hot wallets και τα cold wallets.

Τα hot wallets είναι πάντα ενεργοποιημένα και συνδεδεμένα στο διαδίκτυο ενώ τα cold, συνδέονται και αποσυνδέονται όποτε απαιτείται.

Τα δύο βασικά cold wallets είναι τα hardware και paper wallets.

Hardware wallet: Πρόκειται για μια εξωτερική συσκευή όπως μια μονάδα USB που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των ιδιωτικών κλειδιών και θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος, καθώς δεν είναι συνδεδεμένο συνεχώς στο διαδίκτυο έτσι προστατεύεται από επιθέσεις.

Paper wallets: Αυτά δεν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και στην ουσία είναι η εκτύπωση των ιδιωτικών και δημόσιων κλειδιών σε χαρτί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο για προστασία των κλειδιών τους από επιθέσεις-χάκερς, ωστόσο αντιλαμβάνεστε την απώλεια σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας του χαρτιού.

Τα hot wallets χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Οnline wallets: Αυτή η μορφή πορτοφολιού προσφέρεται από διαδικτυακές υπηρεσίες και είναι η πιο γνωστή και διαδεδομένη. Η υπηρεσία αποθηκεύει τα δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά του χρήστη και οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα κλειδιά τους μέσω σύνδεσης στην υπηρεσία.

Desktop wallets: Αυτά τα wallets δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα ιδιωτικά τους κλειδιά σε ένα σκληρό δίσκο υπολογιστή. Μέσω των υπολογιστών, υπάρχει η δυνατότητα για πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας, στα υπόλοιπα σας και επίσης έχετε την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε συναλλαγές.

Mobile wallets: Μια εφαρμογή σε μια κινητή συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση των δημόσιων και ιδιωτικών κλειδιών ενός χρήστη για την πρόσβαση και χρήση των κρυπτονομισμάτων του.

Hot wallets ή Cold wallets. Τι να προτιμήσω;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και τα δύο είδη πορτοφολιών έχουν θετικά και αρνητικά σημεία, αλλά η επιλογή εξαρτάται καθαρά από την χρήση τους. Για παράδειγμα για τις καθημερινές σας συναλλαγές θα ήταν προτιμότερο και πιο βολικό να χρησιμοποιείται ένα hot wallet.

Ειδικά για τις περιπτώσεις χρηστών που είναι επιρρεπείς στο να χάνουν τους κωδικούς τους, ένα ανταλλακτήριο είναι πιθανόν να παρέχει καλύτερες μεθόδους ασφαλείας και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Ωστόσο εάν θέλετε να αποθηκεύσετε ένα μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων και να έχετε τον πλήρη έλεγχο των κεφαλαίων σας, θα ήταν πιο ασφαλές να επενδύσετε σε ένα cold wallet. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας.

Wallet και ασφάλεια

Η προστασία του wallet σας είναι απαραίτητη καθώς τα κρυπτονομίσματα έχουν μεγάλη αξία και γίνονται καθημερινά στόχος από τους χάκερς. Με την ίδια λογική που προστατεύεται ένα κανονικό πορτοφόλι γεμάτο χρήματα έτσι ισχύει και στην περίπτωση του wallet που έχετε στην κατοχή σας.
Ένας τρόπος για να προστατευτείτε είναι μέσω της κρυπτογράφησης του πορτοφολιού με ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης και τη χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για την εκτέλεση των συναλλαγών σας. Επίσης, για μεγάλα ποσά είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται εκτός σύνδεσης.

• Seed words
Τα περισσότερα σύγχρονα πορτοφόλια δημιουργούν μια μνημονική φράση δώδεκα λέξεων. Είναι μια λίστα λέξεων που αποθηκεύουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την ανάκτηση κεφαλαίων στην αλυσίδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φράση για να επαναφέρετε το πορτοφόλι εάν η συσκευή χαθεί ή καταστραφεί. Αυτές οι λέξεις θα πρέπει να αποθηκευτούν προσεκτικά σε ασφαλές μέρος γιατί όποιος τις βρει θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα σας.

• Ανταλλακτήρια Κρυπτονομισμάτων
Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν αρχίσει να παρέχουν υπηρεσίες για φύλαξη κωδικών των χρηστών τους, ωστόσο οι υπηρεσίες αυτές χρειάζονται προσοχή καθώς γίνονται συχνά στόχοι των χάκερς. Επιπλέον, εάν το ανταλλακτήριο σταματήσει να λειτουργεί, ενδέχεται να μην υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα λάβετε πίσω το κρυπτονόμισμα ειδικά στην περίπτωση που μια εταιρεία κηρύξει πτώχευση.

Συμπεραίνουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για προστασία των κλειδιών σας είναι με την αποθήκευση σε σύστημα που δεν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και με φύλαξη τους σε χρηματοκιβώτιο ή θυρίδα. Αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για ένα επιτήδειο να έχει πρόσβαση στα κλειδιά σας και στα κρυπτονομίσματα σας. Αλλά και πάλι καταλήγουμε ότι η φύλαξη τα περιουσιακών σας στοιχείων είναι μια προσωπική απόφαση.

Πώς να επιλέξω το καλύτερο wallet για μένα;

Οι επιλογές σε wallet είναι πολλές και μπορείτε να επιλέξετε με διάφορα χαρακτηριστικά. Καλό θα ήταν να διαβάζετε όσο το δυνατόν περισσότερες κριτικές ώστε να επιλέξετε αυτό που ικανοποιεί τις δικές σας ανάγκες με προτεραιότητα πάντα την ασφάλεια των κλειδιών σας.

Χρειάζομαι wallet;

Ναι, και είναι απαραίτητο για να έχετε πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα σας μέσω των ιδιωτικών σας κλειδιών. Όλα τα πορτοφόλια μπορούν να αποθηκεύουν κλειδιά και να έχουν πρόσβαση στο blockchain.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...