Τι είναι το Ethereum ;

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαΤι είναι το Ethereum ;

Μοιραστείτε το

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στην αγορά, έχει αποκτήσει πλέον ευρεία υιοθέτηση λόγω της ικανότητάς του να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Συχνά αναφέρεται ως παγκόσμιος υπολογιστής, επειδή επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκτελεί προγράμματα στο δίκτυό του, σε αντίθεση με έναν μόνο υπολογιστή.

Το Ethereum είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα και λειτουργεί τελείως διαφορετικά από το Bitcoin. To Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη δημόσια πλατφόρμα λογισμικού ανοικτού κώδικα, η οποία τροφοδοτείται από την τεχνολογία blockchain, και βασίζεται στη κατανεμημένη υπολογιστική ισχύ, διαθέτοντας τη λειτουργικότητα έξυπνης σύμβασης.

Επίσης τo Ethereum  είναι ένα δίκτυο peer-to-peer, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα ή να συνάπτουν συμφωνίες, απευθείας με κάποιον άλλο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να χρησιμοποιούν ενδιάμεσες εταιρείες.

Το κρυπτονόμισμα Ethereum είναι επί του παρόντος το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα με βάση την αγοραία αξία. Επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές, να κερδίζουν τόκους, να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα, να παίζουν παιχνίδια και να χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα. Το Ethereum έχει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Ether, το οποίο χρησιμοποιείται για την πληρωμή ορισμένων δραστηριοτήτων στο δίκτυο Ethereum.

Το Ethereum κέρδισε την εύνοια του κοινού στις αρχές του 2014, όταν ο Vitalik Buterin σε ένα συνέδριο για το Bitcoin στο Μαϊάμι της Φλόριντα, έφερε στο κοινό την ιδέα του έργου blockchain.

Η κατασκευή φυσικά ενός τέτοιου δικτύου κόστιζε πολλά. Έτσι, ο Buterin και οι συνιδρυτές του – Gavin Wood, Jeffrey Wilcke, Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio και Amir Chetrit, πραγματοποίησαν μια συμβολική προπώληση για να συγκεντρώσουν $18.439.086 Ether, χρηματοδοτώντας τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις του Ethereum.

Η ομάδα ίδρυσε επίσης το Ίδρυμα Ethereum στην Ελβετία, με αποστολή να διατηρήσει και να αναπτύξει το δίκτυο.

Το Ethereum το 2016, χωρίστηκε σε δύο διαφορετικές αλυσίδες μπλοκ ,το Ethereum και το Ethereum Classic. Αυτό οφειλόταν σε ένα hack, κατά το οποίο ένας χάκερ διέλυσε 50 εκατομμύρια δολάρια Ether. Aπό τον Σεπτέμβριο του 2019, το Ethereum ήταν ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στην αγορά.

Ποιος είναι ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος Ethereum;

 Το Ethereum προτάθηκε αρχικά από έναν Ρωσο-Καναδό προγραμματιστή, τον Vitalik Buterin σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Ο Buterin γεννήθηκε στη Μόσχα το 1994 και είναι ο συνιδρυτής του περιοδικού Bitcoin. Στα 17 του άρχισε να ασχολείται με το Bitcoin και αφορμή ήταν ο πατέρας του, προγραμματιστής στο επάγγελμα, και ακολούθως ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων σηματοδότησε την ζωή του. Το 2013 ο Buterin, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του, είχε ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για έξι ολόκληρους μήνες με σκοπό να συναντήσει προγραμματιστές του Bitcoin και να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Τέλη του 2013 δημοσιεύτηκε σε μια Λευκή Βίβλο η έννοια του Ethereum το οποίο περιέγραφε ένα εναλλακτικό δίκτυο blockchain, που θα ξεπερνούσε τις προτεινόμενες περιπτώσεις οικονομικής χρήσης του Bitcoin, για να επιτρέψει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους dApps, χρησιμοποιώντας μια νέα γλώσσα προγραμματισμού. Μετά την δημοσίευση της Βίβλου, αρκετοί ταλαντούχοι προγραμματιστές επικοινώνησαν με το Buterin για να τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει το όραμα του.

Εκτός από τον Buterin, οι πρώτοι συνιδρυτές του Ethereum ήταν οι Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio και Mihai Alisie.

Ο Hoskinson είναι Αμερικανός, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ethereum και το έργο του ολοκληρώθηκε το 2014 λόγω διαφωνιών με τον Buterin σχετικά με τη μη κερδοσκοπική δομή ανοιχτού κώδικα του έργου. Ο επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής της εταιρείας μηχανικής blockchain Input Output Global Inc. (πρώην IOHK), και της πλατφόρμας blockchain Cardano.

Ο Di Iorio ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του Bitcoin που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αρχική επιτυχία του Ethereum όσον αφορά το branding και το μάρκετινγκ.

Ο Mihai Alisie είναι ένας Ελβετός επιχειρηματίας τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης και συνιδρυτής του περιοδικού Bitcoin μαζί με τον Buterin. Ο Alisie βοήθησε στην σύσταση της ελβετικής εταιρείας που έδωσε στο Ethereum μια νομική και οικονομική βάση και επίσης υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του Ethereum Foundation μέχρι το 2015. Το Ethereum foundation είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη και ανάπτυξη του Ethereum και άλλων σχετικών τεχνολογιών.

Στις αρχές του 2014 συμπεριλήφθηκαν άλλες τρεις βασικές προσωπικότητες οι οποίοι αναφέρονται συχνά ως συνιδρυτές του Ethereum. O Joseph Lubin, o Gavin Wood και ο Jeffrey Wilcke.

O Lubin είναι Αμερικανοκαναδός επιχειρηματίας και είναι επιστήμονας υπολογιστών με σπουδές στο Πρίνστον. Έχει ιδρύσει πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ελβετικής EthSuisse και έχει μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Ethereum.

Ο Wood είναι Άγγλος επιστήμονας υπολογιστών, με μεγάλη συνεισφορά στην δημιουργία του Ethereum. O Wood ολοκλήρωσε το έργο του σε σχέση με το Ethereum το 2016 και συνεχίζει με την δημιουργία του Polkadot.

Ο Wilcke είναι ένας προγραμματιστής που μετέγραψε μια έκδοση της πλατφόρμας Ethereum στη γλώσσα προγραμματισμού Go της Google, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε Go Ethereum (ή Geth). Ο Wickle στην πορεία άφησε το Ethereum και προχώρησε στην δημιουργία της δικής του εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, την Grid Games.

Πώς λειτουργεί το Ethereum και τι είναι το Ether;

Για να γίνει πιο κατανοητό επισημάνουμε ότι το Ethereum έχει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Ether, το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής στο δίκτυο Ethereum. Το Ether, όπως και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Blockchain. Το Blockchain δημιουργείται μέσω της διαδικασίας εξόρυξης και είναι ένα κοινό, διαφανές μητρώο όπου καταγράφονται όλες οι συναλλαγές Ether.

Είναι ένα κατανεμημένο καθολικό, μια κοινή βάση δεδομένων, πλήρως διαφανές και σχεδόν αδύνατον να τροποποιηθεί. Μέσω της διαδικασίας του blockchain δημιουργούνται αλυσίδες μπλοκ όπου τα νέα μπλοκ συνδέονται με την αλυσίδα των προηγούμενων μπλοκ και ο εξορύκτης κερδίζει μια ανταμοιβή για αυτή την διαδικασία δηλαδή ένα αριθμό κρυπτονομίσματος Ether.

To Ether μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής για αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε συμμετέχοντες εμπόρους. Επίσης, οι επενδυτές χρησιμοποιούν το Ether για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες στρατηγικές με αυτές που θα χρησιμοποιούσε κάποιος στο χρηματιστήριο, αγοράζουν και πωλούν Ether με τρόπο που θα επωφεληθούν από την διαφορά της τιμής και να αποκομίσουν κέρδος.

Εξόρυξη Ethereum (Mining)

Με απλά λόγια, η εξόρυξη Ethereum είναι μια διαδικασία δημιουργίας και προσθήκης ενός μπλοκ συναλλαγών στο δίκτυο blockchain του Ethereum.

Οι εξορύκτες είναι ουσιαστικά ο ακρογωνιαίος λίθος πολλών δικτύων κρυπτονομισμάτων, καθώς ξοδεύουν το χρόνο και την υπολογιστική τους ισχύ για να λύσουν αυτά τα μαθηματικά προβλήματα, παρέχοντας την λεγόμενη «απόδειξη συμμετοχής» για το δίκτυο, η οποία επαληθεύει τις συναλλαγές Ether (ETH). Το Ethereum, χρησιμοποιεί την διαδικασία απόδειξης συμμετοχής(PoS, Proof-of-Stake), ενώ το Bitcoin χρησιμοποιεί την διαδικασία Απόδειξης εργασίας (PoW – Proof of Work)

Οι εξορύκτες του Ethereum, είναι υπολογιστές που εκτελούν το λογισμικό και χρησιμοποιούν το χρόνο και την επεξεργαστική τους ισχύ για την επεξεργασία συναλλαγών και τη δημιουργία μπλοκ. Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι συμφωνούν για την αλληλουχία των συναλλαγών σε αποκεντρωμένα συστήματα όπως το Ethereum. Οι εξορύκτες βοηθούν σ’ αυτή την διαδικασία δημιουργώντας μπλοκ, λύνοντας υπολογιστικά απαιτητικούς γρίφους, προστατεύοντας έτσι το δίκτυο από τους εισβολείς-χάκερς.

Τι είναι τα Wallet (πορτοφόλια);

Τα wallet είναι ένα ψηφιακός τρόπος για αποθήκευση των Ether που έχετε στην κατοχή σας. Μέσω του wallet έχετε πρόσβαση στα Ether σας, τα οποία είναι αποθηκευμένα στο blockchain. Σκεφτείτε ότι το ψηφιακό σας πορτοφόλι έχει μια διεύθυνση όπου οι χρήστες μπορούν να στέλνουν Ether.

Στην πραγματικότητα, τα Ether που έχετε στην κατοχή σας δεν αποθηκεύονται στο πορτοφόλι σας, αλλά χρησιμοποιείται τα ιδιωτικά κλειδιά ,όπως θα χρησιμοποιούσατε ένα κωδικό πρόσβασης για ολοκλήρωση μιας συναλλαγής. Τα ιδιωτικά κλειδιά είναι αυτά που σας δίνουν πρόσβαση στα Ether σας, και η προστασία των κλειδιών αυτών είναι πάρα πολύ σημαντική. Χωρίς τα ιδιωτικά κλειδιά χάνετε αμέσως την πρόσβαση στα Ether σας.

Πώς να αποκτήσετε Ether;

Ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανταλλαγής:

Αυτή είναι συνήθως η πιο εύκολη μέθοδος αγοράς κρυπτονομισμάτων. Υπάρχει η δυνατότητα μέσω μιας πλατφόρμας να αγοράζει και να πουλά κάποιος Ether έναντι αμοιβής.

Η διαδικασία για αγορά Ether είναι απλή. Χρειάζεται μόνο να έχετε ένα πορτοφόλι συμβατό με το ανταλλακτήριο της προτίμησης σας ή να χρησιμοποιήσετε το πορτοφόλι αυτού του ανταλλακτηρίου.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, χρεωστικών και πιστωτικών καρτών σε πολλά νομίσματα όπως ευρώ, δολάρια, στερλίνες κ.λπ.

Το Ether είναι διαθέσιμο σε όλα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Μπορείτε να το βρείτε σε δημοφιλή ανταλλακτήρια όπως Coinbase, Kraken, Gemini, Binance και KuCoin.

Οι πλατφόρμες συνήθως συμμορφώνονται με τους νόμους Know-Your-Customer (KYC), που σημαίνει ότι η ταυτότητα ενός χρήστη πρέπει να επιβεβαιωθεί πριν ο χρήστης πραγματοποιήσει συναλλαγές στην πλατφόρμα.

Πλατφόρμες Συναλλαγών:

Αυτές οι πλατφόρμες συνδέουν αγοραστές και πωλητές μέσω ενός μεσάζοντα, και παρέχει επίσης την δυνατότητα ανταλλαγής ενός κρυπτονομίσματος με ένα άλλο.

Peer-to-peer:

Μέσω αυτής της μεθόδου ο αγοραστής επικοινωνεί απευθείας με τον πωλητή για να διαπραγματευτεί τις τιμές. Δεν υπάρχει κανένας μεσάζων όπως επίσης δεν καταβάλλονται και αμοιβές.

Αξίζει κανείς να αγοράσει Ether;

Η απάντηση στο εάν αξίζει κανείς να αγοράσει Ether είναι υποκειμενική. Εξαρτάται από τους λόγους που ενδιαφέρεται κάποιος να αγοράσει Ether, τις γνώσεις που έχει γύρω από το θέμα και την ανοχή που έχει απέναντι στον κίνδυνο. Εάν θέλετε να αγοράσετε Ether με σκοπό να αγοράσετε αγαθά και υπηρεσίες από το διαδίκτυο, αυτός θεωρείται ένας εξαιρετικός τρόπος. Αγοράζετε μόνο το ποσό που χρειάζεται για να αγοράσετε το προϊόν ή την υπηρεσία που ενδιαφέρεστε. Μην ξεχάσετε όμως να ενημερωθείτε για τις χρεώσεις όσον αφορά τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Λογικά θα χρεωθείτε με κάποιου είδους προμήθεια ή κόστος συναλλαγών.

Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε Ether για επενδυτικούς σκοπούς πρέπει να έχετε τις κατάλληλες γνώσεις και θα ήταν καλό να συζητήσετε με κάποιον επαγγελματία που θα σας παρέχει την κατάλληλη ενημέρωση για σωστή αξιοποίηση του κεφαλαίου σας. Η επένδυση σε Ether μπορεί να θεωρείται μια καλή επένδυση ωστόσο πρέπει πάντα και αυτό ισχύει για όλες τις επενδύσεις, να επενδύετε το μέρος των χρημάτων που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να χάσετε.

Τα κρυπτονομίσματα είναι ασταθή, παρουσιάζουν υψηλές διακυμάνσεις στις τιμές τους γι’ αυτό είναι ορθό να γνωρίζετε εκ των προτέρων τους κινδύνους και να επενδύσετε με βάση την οικονομική σας κατάσταση και με βάση την ανοχή σας απέναντι στον κίνδυνο. Θεωρούνται πολύ υψηλού ρίσκου επενδύσεις έτσι τα βήματα σας πρέπει να είναι προσεκτικά και προγραμματισμένα.

Υπάρχει όμως και η δυνατότητα για επένδυση σε μεγάλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το δίκτυο Ethereum για την δημιουργία εφαρμογών για τηλεπικοινωνίες, ανάπτυξη λογισμικού, ενέργεια, τραπεζικές συναλλαγές και άλλες βιομηχανίες.

Πλεονεκτήματα Ethereum

Το Ethereum είναι ένα τεράστιο δίκτυο με αρκετά χρόνια λειτουργίας και εκατομμύρια συναλλαγές. Η κοινότητα του Ethereum είναι πολύ αφοσιωμένη και υποστηρικτική και διαθέτει το μεγαλύτερο οικοσύστημα σε blockchain και κρυπτονομίσματα. Οι υποστηρικτές του Ethereum επενδύουν συνεχώς σε καινοτόμες ιδέες, για βελτίωση του δικτύου και για ανάπτυξη νέων εφαρμογών.

Η χρήση του Ethereum δεν περιορίζεται στο ψηφιακό νόμισμα αλλά υποστηρίζει κι άλλες λειτουργίες όπως την επεξεργασία άλλων οικονομικών συναλλαγών, την εκτέλεση έξυπνων συμβολαίων (smart contracts) και την αποθήκευση δεδομένων για εφαρμογές τρίτων. Τα έξυπνα συμβόλαια είναι απλά προγράμματα αποθηκευμένα σε μια αλυσίδα μπλοκ που εκτελούνται όταν πληρούνται προκαθορισμένες προϋποθέσεις.

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του Ethereum είναι ότι λόγω του αποκεντρωμένου δίκτυο, παραμερίζει τους μεσάζοντες από τρίτους όπως δικηγόρους, τράπεζες κλπ.

Μειονεκτήματα Ethereum

Αναφέραμε πιο πάνω μερικά από τα πλεονεκτήματα του Ethereum όμως είναι σημαντικό να αναφέρουμε και τα αρνητικά αυτού του δικτύου. Ένα από αυτά, είναι το αυξανόμενο κόστος των συναλλαγών καθώς η αυξανόμενη δημοτικότητα του Ethereum οδηγεί σε συνεχή αύξηση των τελών. Μια άλλη αρνητική επίπτωση είναι ο κίνδυνος για απώλεια από την αξία του κρυπτονομίσματος λόγω ενδεχόμενου πληθωρισμού κρυπτονομισμάτων.

Είναι το Ether καλύτερο από το Bitcoin;

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα blockchain των δύο ισχυρότερων μέχρι σήμερα νομισμάτων έχουν σχεδιαστεί για πολύ διαφορετικούς σκοπούς. Το καθένα ξεχωριστά έχει αποδείξει ότι είναι το καλύτερο για τον σκοπό που σχεδιάστηκε. Το Ether, ως έναν τρόπο χρηματοδότησης συναλλαγών εντός ενός blockchain και το Bitcoin ως έναν μέσο ανταλλαγής αξίας εκτός από το παραστατικό χρήμα που όλοι γνωρίζουμε.

Είναι τα δύο πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα και έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν από τις αυξομειώσεις των τιμών και των δύο νομισμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα δύο νομίσματα τόσο το Bitcoin, όσο και το Ether παρουσίασαν δραματικές μειώσεις από το 2021 μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...