Τι είναι το ”Wash Trading” στην κρυπτογράφηση;

ΑρχικήΚρυπτοπαιδείαΤι είναι το ''Wash Trading'' στην κρυπτογράφηση;

Μοιραστείτε το

Το ”Wash Trading” στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, είναι μια πρακτική κατά την οποία ένας έμπορος αγοράζει και πουλά ένα κρυπτονόμισμα, με σκοπό να διογκώσει τεχνητά τον όγκο των συναλλαγών ή την τιμή του κρυπτονομίσματος. Είναι μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς που είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες.

Λίγα λόγια για το ”Wash Trading”

Το “Wash Trading” είναι μια πρακτική κατά την οποία ένας έμπορος αγοράζει και πουλά έναν τίτλο, ή σε αυτήν την περίπτωση, ένα κρυπτονόμισμα, με σκοπό να διογκώσει τεχνητά τον όγκο των συναλλαγών ή την τιμή του τίτλου. Είναι μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς που είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες.

Κατά τη διαπραγμάτευση πλυσίματος, ένας έμπορος συνήθως υποβάλλει εντολές αγοράς και πώλησης για το ίδιο περιουσιακό στοιχείο, την ίδια στιγμή, στην ίδια τιμή ή κοντά στην ίδια τιμή. Αυτό δημιουργεί την εμφάνιση αυξημένης δραστηριότητας και ρευστότητας στην αγορά, η οποία μπορεί να διογκώσει τεχνητά την τιμή του τίτλου. Το ”Wash Trading” δύσκολα εντοπίζεται, καθώς ο έμπορος μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς λογαριασμούς ή τακτικές για να κρύψει τις ενέργειές του.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση της δυνατότητας του ”Wash Trading” και άλλων μορφών χειραγώγησης της αγοράς κατά τη διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε πιο σωστές αποφάσεις και να προστατέψετε τις επενδύσεις σας.

Παραδείγματα “Wash Trading”

Ένας έμπορος αγοράζει 1.000 μονάδες κρυπτονομίσματος για 10 ευρώ το καθένα και στη συνέχεια τα πουλά αμέσως για 10 ευρώ το καθένα. Αυτό δημιουργεί την εμφάνιση αυξημένης δραστηριότητας και ρευστότητας στην αγορά και μπορεί να διογκώσει τεχνητά την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Ένας έμπορος χρησιμοποιεί πολλούς λογαριασμούς για να κάνει παραγγελίες για ένα κρυπτονόμισμα, ώστε να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί αγοραστές και πωλητές στην αγορά. Αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει την εμφάνιση αυξημένης δραστηριότητας και ρευστότητας και μπορεί να διογκώσει τεχνητά την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Ένας έμπορος κάνει μια μεγάλη παραγγελία για ένα κρυπτονόμισμα και στη συνέχεια την ακυρώνει γρήγορα, επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία πολλές φορές. Αυτή η τακτική, γνωστή ως πλαστογράφηση, μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση αυξημένης ζήτησης για το κρυπτονόμισμα και μπορεί να διογκώσει τεχνητά την τιμή του.

Τι είναι το “NFT Wash Trading” και πώς συμβαίνει;

Το “NFT Wash Trading” είναι μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς που περιλαμβάνει τεχνητή διόγκωση του όγκου των συναλλαγών ή της τιμής των μη ανταλλάξιμων διακριτικών(NFT). Τα NFT είναι μοναδικά ψηφιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται συχνά για να αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία συλλεκτικών αντικειμένων, έργων τέχνης ή άλλων αντικειμένων αξίας.

Το “NFT Wash Trading” μπορεί να πραγματοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο όπως με την παραδοσιακή συναλλαγή, δηλαδή με έναν έμπορο να δίνει εντολές αγοράς και πώλησης για το ίδιο NFT ταυτόχρονα, στην ίδια τιμή ή κοντά στην ίδια τιμή. Αυτό κατά συνέπεια δημιουργεί την εμφάνιση αυξημένης δραστηριότητας και ρευστότητας στην αγορά, η οποία μπορεί να διογκώσει τεχνητά την τιμή του NFT.

Το “NFT Wash Trading” μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών λογαριασμών ή τακτικών, όπως η πλαστογράφηση ή η δημιουργία layering για τη δημιουργία της εντύπωσης αυξημένης δραστηριότητας και ρευστότητας στην αγορά.

Είναι το “Wash Trading” παράνομο;

To “Wash Trading” γενικώς, θεωρείται μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς και είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, το “Wash Trading” απαγορεύεται βάσει του νόμου περί ανταλλαγής κινητών αξιών του 1934 και του νόμου περί ανταλλαγής εμπορευμάτων. Οι παραβιάσεις αυτών των νόμων μπορεί να επιφέρουν αστικές και ποινικές κυρώσεις.

Ενώ οι ειδικοί νόμοι και οι κανονισμοί που διέπουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων μπορεί να διαφέρουν από τη μια δικαιοδοσία στην άλλη, το “Wash Trading” θεωρείται γενικώς παράνομο στις περισσότερες χώρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που περιβάλλει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στη δικαιοδοσία σας, για να διασφαλίσετε ότι ενεργείτε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις δυνατότητες του “Wash Trading” και άλλων μορφών χειραγώγησης της αγοράς κατά τη διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων σας ώστε να προστατέψετε τις επενδύσεις σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...