Τι κάνουν τα χρήματα σας τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων;

ΑρχικήΑπόψειςΤι κάνουν τα χρήματα σας τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων;

Μοιραστείτε το

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας που χρησιμοποιούνται από ένα ανταλλακτήριο είναι άχρηστη εάν οι λειτουργίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο ενός αμφίβολου CEO.

Έχετε καταθέσει κάποιο κρυπτονόμισμα σε ένα ανταλλακτήριο και αναμένετε ότι αυτά τα κεφάλαια θα κρατηθούν στο όνομα σας ως υποχρέωση, με διασφαλίσεις για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα αποσύρετε όταν το επιθυμείτε.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.

Ο Simon Dixon, Διευθύνων Σύμβουλος της παγκόσμιας διαδικτυακής επενδυτικής πλατφόρμας BnkToTheFuture, προειδοποιεί ότι οι σκοτεινές γραμμές μεταξύ των κανονισμών στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων σημαίνουν ότι οι πελάτες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με το πού κρύβουν τα κρυπτο στοιχεία τους.

“Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων δημιουργήθηκε από επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η ισχυρή οικονομική ιστορία έχει δείξει ότι αν τους αφήσεις στην τύχη τους, δεν θα σεβαστούν τα χρήματα των πελατών”.

Πάρτε για παράδειγμα την FTX. Ο Dixon σημειώνει ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman-Fried, φέρεται να αντιμετώπιζε τα κεφάλαια των πελατών σαν να ήταν δικά του, δίνοντας δισεκατομμύρια στην Alameda Research.

«Η FTX χρησιμοποιούσε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για το hedge fund της εταιρείας της και στη συνέχεια το hedge fund είχε χάσει όλα τα χρήματα του», λέει ο Dixon, τονίζοντας ότι αυτό οδήγησε στο να μην υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία για απόσυρση πελατών.

Η Dixon έχει επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε «πάνω από 100» διαφορετικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων , συμπεριλαμβανομένων των Kraken και Ripple Labs. Ένα από τα έργα για τα οποία το BnkToTheFuture συγκέντρωσε χρήματα αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων τον τελευταίο καιρό: η χρεοκοπημένη πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius.

Πριν από την κατάρρευση της τον Ιούλιο του 2022, η Celsius φέρεται να χρησιμοποιούσε χρήματα από νέους πελάτες για να αποπληρώσει τις ελκυστικές αποδόσεις που είχαν υποσχεθεί σε άλλους υπάρχοντες πελάτες, αντιμετωπίζοντας τα χρήματα των πελατών τους «σαν να ήταν δικά τους».

Οι αντίπαλοι των κρυπτονομισμάτων όπως ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών Brad Sherman χαρακτήρισαν αυτή τη συμπεριφορά ως ενδημική στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων:

Τι κάνουν λοιπόν στην πραγματικότητα όλα τα άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων με τα χρήματα σας; Ακόμα κι αν δεν είναι ξεκάθαρες απάτες, μπορείτε να εμπιστευτείτε τα ανταλλακτήρια για τη διαφύλαξη των κεφαλαίων σας;

Υπάρχουν εκατοντάδες ανταλλακτήρια σε όλο τον κόσμο, που εκτείνονται από πιο αξιόπιστες έως εντελώς δόλιες επιλογές.

Το CoinMarketCap παρακολουθεί 227 από αυτά τα ανταλλακτήρια στην αγορά, τα οποία ανάμεσα τους έχουν κατά προσέγγιση όγκο συναλλαγών τον Ιούλιο περίπου 181 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Adrian Przelozny, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Independent Reserve, είπε στο Cointelegraph Magazine ότι οι καταναλωτές θα πρέπει «πάντα να προσέχουν» τη διάκριση μεταξύ του επιχειρηματικού μοντέλου ενός ανταλλακτηρίου έναντι ενός μεσίτη.

Ένα ανταλλακτήριο συνήθως διατηρεί τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών του απευθείας στη δική του αποθήκη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιήσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να αποκομίσουν επιπλέον κέρδη για τον εαυτό τους. Ο Przelozny εξηγεί ότι η Independent Reserve έχει αρκετή ρευστότητα στην πλατφόρμα, έτσι ώστε όταν υποβάλλετε μια παραγγελία στο ανταλλακτήριο «συναλλάσσεστε έναντι άλλου πελάτη».

Από την άλλη πλευρά, οι μεσίτες ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους αντισυμβαλλομένου σε άλλα ανταλλακτήρια διατηρώντας τα κρυπτο στοιχεία των πελατών στο ανταλλακτήριο για να κερδίσουν κάποια επιπλέον χρήματα.

Αυτό βοηθά τον μεσίτη να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια, αλλά θέτει επίσης τον πελάτη σε κίνδυνο. Ο Przelozny τονίζει ότι οι μεσίτες δεν μπορούν να κερδίσουν απόδοση χρησιμοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών χωρίς να αναλάβουν ρίσκο.

Προειδοποιεί ότι με ένα επιχειρηματικό μοντέλο τύπου μεσιτείας, όταν υποβάλλετε μια παραγγελία, αυτή η πλατφόρμα πρέπει ουσιαστικά να τρέχει στο παρασκήνιο για να αποκτήσει το περιουσιακό στοιχείο που θέλετε.

“Η πλατφόρμα πρέπει να πάρει τη ρευστότητα από ένα άλλο ανταλλακτήριο όταν εκτελείτε παραγγελία για λογαριασμό του πελάτη και στη συνέχεια ο πελάτης αυτός εκτίθεται πραγματικά σε κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.”

Ο κίνδυνος αντισυμβαλλομένου είναι όταν υπάρχει πιθανότητα ένα άλλο μέρος που εμπλέκεται σε μια σύμβαση να μην καθυστερήσει τη λήξη της συμφωνίας. Γίνεται πιο ριψοκίνδυνο όταν ένας μεσίτης κρατά κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία πελατών σε άλλο ανταλλακτήριο, και εάν αυτό το ανταλλακτήριο καταρρεύσει, τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών θα μπορούσαν επίσης να εξαφανιστούν.

Είναι μια λέξη που πιθανότατα προκάλεσε ανατριχίλα στα στελέχη της εταιρείας Digital Surge με έδρα την Αυστραλία, η οποία βρέθηκε στο χάος αμέσως μετά την κατάρρευση της FTX.

Ο μεσίτης με έδρα την Αυστραλία μπήκε στη διοίκηση αφού είχε μεταφέρει τα περιουσιακά του στοιχεία αξίας 23,4 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX, μόλις δύο εβδομάδες πριν συμβεί η όλη κατάρρευση τον Νοέμβριο του 2022.

Ο δανειστής κρυπτονομισμάτων BlockFi και το ανταλλακτήριο Genesis, κατέληξαν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης για το Κεφάλαιο 11 λόγω της έκθεσης στο χάος του FTX.

Έτσι, ενώ ένα ανταλλακτήριο έχει λιγότερους τρόπους δημιουργίας κερδών σε σύγκριση με έναν μεσίτη, δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των κεφαλαίων.

Ο Dixon εξηγεί ότι εάν ένας μεσίτης αποθηκεύει περιουσιακά στοιχεία πελατών σε άλλο ανταλλακτήριο, όπως η Binance, για παράδειγμα, ο μεσίτης θα πρέπει να είναι διαφανής με τον πελάτη ότι «αν κάτι πάει στραβά» με την Binance, τα περιουσιακά στοιχεία θα είναι δύσκολο να ανακτηθούν.

Τι συμβαίνει αφού καταθέσω χρήματα σε ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων;

Λοιπόν, τι πραγματικά συμβαίνει όταν καταθέτετε 50 $ ή 50.000 $ σε ένα ανταλλακτήριο και αγοράζετε κρυπτονομίσματα;

Στο μοντέλο ανταλλαγής, όπου οι χρήστες συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, είναι σαν μια συμφωνία ένας προς έναν. Όταν εκτελείται η παραγγελία ψηφιακού στοιχείου, τα χρήματα σας πηγαίνουν κατευθείαν στο άτομο από το οποίο αγοράζετε. Τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στο ανταλλακτήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της συναλλαγής.

Όταν πρόκειται για ένα μοντέλο μεσιτικού τύπου, αγοράζετε το περιουσιακό στοιχείο απευθείας από τον μεσίτη.

Έτσι, τα χρήματα πηγαίνουν πρώτα στον λογαριασμό εμπιστοσύνης του μεσίτη. Στη συνέχεια, ο μεσίτης παίρνει αυτά τα χρήματα και τα χρησιμοποιεί για να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία που θέλετε. Ουσιαστικά, είναι ο προξενητής μεταξύ των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων σας. Στη συνέχεια, το περιουσιακό στοιχείο διατηρείται γενικά σε άλλο ανταλλακτήριο.

Ο Hugh Brooks, διευθυντής λειτουργιών ασφαλείας στην εταιρεία ελέγχου CertiK, εξηγεί στο περιοδικό ότι τα περισσότερα μεγάλα ανταλλακτήρια «αποθηκεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών σε συνδυασμό ζεστών και κρύων πορτοφολιών».

Ένα hot wallet είναι ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και επιτρέπει γρήγορες συναλλαγές. Από την άλλη πλευρά, ένα cold wallet αποθηκεύεται εκτός σύνδεσης, είναι ασφαλές και προστατεύει τα ψηφιακά περιουσιακά σας στοιχεία από τους χάκερ.

Do your own research – Κάντε την δική σας έρευνα

Η φράση «κάντε τη δική σας έρευνα» έχει γίνει μια κραυγή στον χώρο των κρυπτονομισμάτων όσον αφορά την επένδυση και πολλοί πιστεύουν ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για την επιλογή του ανταλλακτηρίου σας.

Ο Przelozny τονίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει πάντα να ερευνούν οποιοδήποτε ανταλλακτήριο προτού καταθέσουν κεφάλαια και να μην «περιμένουν από άλλους» να κάνουν τη δέουσα επιμέλεια για αυτούς.

Η Επιτροπή Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών συμβουλεύει στον ιστότοπο της ότι πρέπει να κοιτάξετε για να δείτε εάν το ανταλλακτήριο έχει πράγματι φυσική διεύθυνση.

Οι περισσότερες χώρες απαιτούν πλέον ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για να αποκτήσουν άδειες, με τις ρυθμιστικές αρχές να παρέχουν δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις αδειών ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων και να παρέχουν βάσεις δεδομένων εγγεγραμμένων οντοτήτων.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να ελέγξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ιστότοπους ανεξάρτητων κριτικών (όχι το ίδιο το ανταλλακτήριο) για να δουν τι λένε οι πελάτες.

Ο Przelozny λέει ότι οι πελάτες θα πρέπει να εξετάζουν σχολαστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του ανταλλακτηρίου, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε οτιδήποτε υποδηλώνει ότι το ανταλλακτήριο θα έχει απόδοση στα περιουσιακά στοιχεία των πελατών, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχει «κάθε δικαίωμα» να το κάνει αυτό.

Προσθέτει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να συρρέουν σε ένα ανταλλακτήριο μόνο και μόνο επειδή το προωθεί ο «αγαπημένος τους αθλητής». Η μήνυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που έγινε κατά των influencers που προώθησαν το FTX, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποιητική ιστορία.

Ο Dixon συμβουλεύει ομοίως τους επενδυτές να μην παρασυρθούν από τα προγράμματα διαφήμισης ή μάρκετινγκ και αντ’ αυτού να επικεντρωθούν στα θεμελιώδη.

«Πιστεύω ότι το μάρκετινγκ θυγατρικών και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα δεν θα πρέπει ποτέ να συνδυάζονται», λέει ο Dixon, σημειώνοντας ότι δεν προσελκύει influencers ή διασημότητες για να προωθήσει το BnkToTheFuture.

«Δεν θα παροτρύνουμε ενεργά τους ανθρώπους να μιλήσουν για την επιχείρηση μας γιατί θα το κάνουν λάθος και θα μας φέρουν σε μπελάδες».

Ο Dixon εξηγεί ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ανταλλακτήρια χειρίζονται τα κεφάλαια των καταναλωτών, η κατάσταση δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις παραδοσιακές τράπεζες.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...