Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank; Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;

ΑρχικήΝέαΑγορέςΤι συμβαίνει με την Deutsche Bank; Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο»...

Μοιραστείτε το

Η Deutsche Bank αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στον κατάλογο της τραπεζικής κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ και κάνει εμφανή την παρουσία της στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάρρευση της Credit Suisse, ενώ οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Γηραιάς Ηπείρου εντείνονται.

Η μετοχή της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας διολισθαίνει έως και 15% (πλέον χάνει 8,5%), στις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει μέσα σε τρία χρόνια (από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020) και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας -γνωστό και ως CDS- εκτινάσσεται στις 220 μονάδες βάσης, ενισχυμένο σημαντικά, κατά τουλάχιστον 80 μονάδες βάσης μέσα σε μερικές μόλις ώρες. Αν και αυτό είναι αυξημένο για μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα, είναι ακόμα πολύ μακριά από τα υψηλά της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα. Το μονοετές CDS της ελβετικής τράπεζας ξεπέρασε τις 3000 μονάδες βάσης στο αποκορύφωμα της αναταραχής.

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση των αγορών, όπου πρώτα πουλάς και μετά κάνεις ερωτήσεις» εξηγεί ο Πολ ντε λα Μπάουμε, αναλυτής της FlowBank. «Οι traders δεν έχουν διάθεση για ρίσκο, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους, δεδομένου του υπάρχοντος τραπεζικού ρίσκου και του τι συνέβη με την Credit Suisse.. Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα βαρύτερο γεγονός για τις αγορές» υπογράμμισε μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, έχει ανακάμψει τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά κρίσεων και είναι ο μεγαλύτερος χαμένος μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών την Παρασκευή. Οι αναλυτές προσπαθούν να αιτιολογήσουν το selloff, το οποίο ώθησε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να υποστηρίξει δημόσια την τράπεζα της χώρας του.

Η μετοχή της Deustche Bank έχει διαγράψει τα κέρδη που έχει καταγράψει τελευταίους έξι μήνες και η εξήγηση στο ερώτημα «γιατί πουλάνε οι επενδυτές;», δίνεται από την έκθεση της στα αμερικανικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Στούαρτ Γκράχαμ, αναλυτή της Autonomous Research. Πάντως, όπως αναφέρει ο αναλυτής, και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι «απολύτως γνωστοί» και «όχι ιδιαίτερα τρομακτικοί».

«Η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse. Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τη φερεγγυότητα της Deutsche» επεσήμανε, ωστόσο ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης δέχεται πιέσεις, με την μετοχή της γερμανικής Commerzbank, της ισπανικής Banco de Sabadell και της γαλλικής Societe Generale, να αποδυναμώνονται σχεδόν άτακτα. Ο τραπεζικός δείκτης, δε, διολισθαίνει άνω του 5,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,8% και τις 438 μονάδες.

Παράλληλα, ο Μπιλ Γουίντερς της Standard Chartered, αν και σημειώνει ότι τα χειρότερα της τραπεζικής κρίσης έχουν περάσει, θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία πρέπει να διευθυνθούν. Σε κάθε περίπτωση, «οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί έναντι των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου και προτιμούν να αναζητούν την ασφάλεια, περιμένοντας τις εξελίξεις», υποστηρίζει ο Πιερ Βεριέτ, αναλυτής της ActivTraders. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι προοπτικές της οικονομίας και το πώς η οικονομία και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την ύφεση» τονίζει ο Τζέιμς Άθεϊ, επενδυτής της Abrdn, ο οποίος κάνει λόγο για μια εύθραυστη κατάσταση.

«Η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και λίγο καιρό, με παρόμοιο τρόπο όπως ήταν η Credit Suisse», δήλωσε ο Στούαρτ Κόουλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Equiti Capital. «Έχει περάσει από διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές ηγεσίας προσπαθώντας να επανέλθει σε σταθερές βάσεις, αλλά μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν φαίνεται να έχει πραγματικά αποδώσει» συμπλήρωσε. «Είμαστε ακόμη σε εγρήγορση, περιμένοντας να πέσει άλλο ένα κομμάτι στο ντόμινο και η Deutsche Bank είναι ξεκάθαρα το επόμενο στο μυαλό όλων (δίκαια ή άδικα), ισχυρίζεται ο Κρις Μπισό, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην IG. «Η επιφυλακτικότητα παραμένει και σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν θέλει να μπει στο ρίσκο του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, Γιαν Φον Γκέρικ.

Μετά την ολοκλήρωση μιας αναδιάρθρωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το 2019, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας, η Deutsche Bank ανακοίνωσε 10 συνεχόμενα τρίμηνα κερδοφορίας. Η τράπεζα ανακοίνωσε ετήσια καθαρά κέρδη ύψους 5 δισ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης CET1 – ένα μέτρο της φερεγγυότητας της τράπεζας – διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης 119%.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...