Το ”Crypto Winter”παγώνει τις αθλητικές χορηγίες για το 2023. Μένουν εκτός το Super Bowl, Mercedes και Ferrari

ΑρχικήΝέαΤο ''Crypto Winter''παγώνει τις αθλητικές χορηγίες για το 2023. Μένουν εκτός το...

Μοιραστείτε το

To ”Crypto Winter” είχε πολλαπλές επιπτώσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αυτό το άρθρο εστιάζει στον τρόπο που επηρεάζει τις αθλητικές χορηγίες και τις διαφημιστικές συμφωνίες.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης επένδυσαν όλο και περισσότερο σε αθλητικές χορηγίες και διαφημίσεις για να προωθήσουν την εταιρεία και τα προϊόντα τους. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων και η αυξανόμενη αποδοχή των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει τροφοδοτήσει αυτήν την τάση.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης έχουν χρηματοδοτήσει διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις και ομάδες, όπως ποδοσφαιρικούς συλλόγους, μπάσκετ και αγώνες αυτοκινήτων. Μερικά παραδείγματα χορηγιών αναφέρονται πιο κάτω:

Οι μεγάλες συμφωνίες των τελευταίων χρόνων

Οι μεγάλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων βοήθησαν την Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (NBA) να συγκεντρώσει 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες για τη σεζόν 2021-2022. Σύμφωνα με έκθεση, αυτό αντιπροσώπευε άνοδο 12,50% σε ετήσια βάση.

Five brands – Crypto.com, Webull, Coinbase, FTX και Socios – είναι οι εταιρείες που ανέλαβαν το 92% των δαπανών του κλάδου κρυπτονομισμάτων στο NBA.

A rendering of Staples Center after the completion of its rebranding as Crypto.com Arena Source: LA Times

Το Crypto.com κέρδισε τα ”naming rights” δηλαδή το δικαίωμα του οργανισμού να δώσει το όνομα στο στάδιο- για την έδρα των Los Angeles Lakers σε μια συμφωνία αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων για 20 χρόνια. Επιπλέον, το crypto.com έκλεισε συμφωνία με την Philadelphia 76ers αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Eίναι σημαντικό να σημειωθεί ότι διάσημες ομάδες ενσωμάτωσαν ακόμη και ψηφιακά νομίσματα στα συστήματα πληρωμών τους. Το 2021, οι NBA’s Dallas Mavericks ανακοίνωσαν ότι θα δεχτούν το Dogecoin ως πληρωμή για εισιτήρια και προϊόντα. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Mark Cuban, είναι ένθερμος υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων.

Το 2020, η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League Southampton υπέγραψε συμφωνία με την πλατφόρμα στοιχημάτων κρυπτονομισμάτων Sportsbet.io. Το 2019, η ομάδα της Formula 1 Red Bull Racing συνεργάστηκε με την εταιρεία κρυπτονομισμάτων FuturoCoin. Άλλοι όμιλοι όπως η Ferrari και η Mercedes συνεργάστηκαν με την Velas blockchain και την FTX.

Εκτός από τις αθλητικές χορηγίες, οι εταιρείες κρυπτογράφησης έχουν επενδύσει στη διαφήμιση μέσω αθλητικών μέσων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Super Bowl του 2022, η πλατφόρμα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX παρουσίασε ένα διαφημιστικό σποτ με τους αστέρες του NFL Tom Brady και Patrick Mahomes.

Οι εταιρείες κρυπτογράφησης ξόδευαν παντού. Στην πραγματικότητα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, οι επωνυμίες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα ξόδεψαν 223 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις στις Η.Π.Α. Αυτό ήταν αυξημένο κατά 150% από 89 εκατομμύρια δολάρια για όλο το 2021, σύμφωνα με το MediaRadar.

Crypto Advertising Expenses Source: MediaRadar

Η αθλητική βιομηχανία έχει γίνει βασικός στόχος για τις εταιρείες κρυπτογράφησης καθώς επιδιώκουν να προσεγγίσουν νέο κοινό και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

2022: Η χρονιά της κατάρρευσης

Πολλές από τις πολλαπλές καταρρεύσεις στον χώρο της κρυπτογράφησης έχουν ήδη καλυφθεί. Μία από τις σημαντικότερες ήταν η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης. Δεδομένης της σοβαρής επίδρασης, ο κλάδος παρουσίασε σημαντική πτώση της κεφαλαιοποίησης κάτω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το ”crypto winter” σε συνδυασμό με μια ευρύτερη οικονομική ύφεση, η οποία βλέπει το κόστος ζωής να αυξάνεται καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, προκάλεσε μεγάλο φόβο στον τομέα. Ιδρύματα κρυπτογράφησης όπως το Coinbase, το Crypto.com και το Binance συνάντησαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ανώτερα στελέχη εξέτασαν εξονυχιστικά τις διαφημιστικές δαπάνες σε αυτό το περιβάλλον, καθιστώντας το μάρκετινγκ πολύ πιο δύσκολο.

Το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, οι κορυφαίοι διαφημιστές κρυπτογράφησης ξόδεψαν μόλις 35 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημίσεις, σύμφωνα με το MediaRadar. Αυτό αντιπροσώπευε μια πτώση 80% από το πρώτο τρίμηνο, το οποίο έλαβε τεράστια ώθηση από το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χώρας – το Super Bowl.

Ο Grant Harbin, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μάρκετινγκ Headlight, μιλώντας στην BeInCrypto, δήλωσε:

«Το ”crypto winter” είναι και ένα ”crypto winter” για τον τομέα της διαφήμισης των κρυπτονομισμάτων. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την κλιμάκωση των διαφημιστικών προϋπολογισμών αυτή τη στιγμή.”

Οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς είδαν πολλές ομάδες να αποσύρουν απο τον προϋπολογισμό μάρκετινγκ την διαφήμιση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Δεν εμφανίστηκε crypto-όνομα

Η έναρξη του Super Bowl το 2023, που ονομάζεται Super Bowl LVII, ήταν εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη χρονιά. Όπως αποκάλυψε η BeInCrypto, η πλειονότητα των διαφημίσεων του αθλητικού γεγονότος προήλθε από εταιρείες αλκοόλ και τροφίμων.

A billboard advertising Super Bowl LVII in the Arizona desert Source: Vox

Υπήρξαν διάφορες περιπτώσεις όπου βασικοί ‘leaders’ στον τομέα των κρυπτονομισμάτων απουσίαζαν αισθητά από σημαντικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η διοργάνωση της Formula 1. Μια πολύ διαφορετική εικόνα παρουσιάστηκε στον αγώνα αυτής της σεζόν που άρχισε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ενώ όλες οι ομάδες είχαν τουλάχιστον έναν χορηγό κρυπτογράφησης το προηγούμενο έτος, αυτό το ποσοστό παρουσίασε μείωση τώρα στο 60% – και είναι πιθανό να μειωθεί περισσότερο.

Crypto Sponsors of Formula One Source: Bloomberg

Μεγάλα ονόματα όπως η Mercedes, που εκπροσωπούν τον επτά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Lewis Hamilton, ήταν από τα πρώτα που αφαίρεσαν τη χορηγία της FTX. Η Mercedes μπορεί να έχει αξίωση στη διαδικασία πτώχευσης της FTX, ωστόσο για το 2023, δεν έχει άλλους χορηγούς κρυπτογράφησης.

Συγκεκριμένα, η Ferrari έδωσε τέλος σε μια πολυετή συνεργασία με την Velas Blockchain. Το ίδιο και για την αγωνιστική ομάδα της Red Bull η οποία τερμάτισε τη σχέση της με την Tezos.

Οι μεγάλες χρεοκοπίες του 2022 έχουν προκαλέσει θέματα στον κλάδο. Το κόστος χορηγίας ποικίλλει από ομάδα σε ομάδα, ανάλογα με το μέγεθος. Το κόστος θα κυμαινόταν από 500.000 έως 750.000 δολάρια για μικρότερες εταιρείες έως εκατομμύρια για εταιρείες κολοσσούς.

«Με τις τιμές να βρίσκονται τόσο χαμηλά, δεν είναι περίεργο που ορισμένες εταιρείες κρυπτογράφησης υποχωρούν».

Χώρες όπως η Σιγκαπούρη έχουν απαγορεύσει ακόμη και τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων εντελώς.

Ο τερματισμός της διαφήμισης μπορεί να επηρεάσει μια επωνυμία

Είτε στον τομέα κρυπτογράφησης είτε στον παραδοσιακό τομέα, οι ομάδες δέχονται ένα χτύπημα όταν σταματούν τις διαφημίσεις. Οι επωνυμίες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα πωλήσεων όταν σταματήσουν να διαφημίζονται.

Relationship Between Advertising and Sales for a Brand Source: Twitter

Η διαφήμιση είναι κρίσιμη για την αναγνώρισης της επωνυμίας και τη διαμόρφωση των αντιλήψεων των καταναλωτών για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Όταν μια επωνυμία σταματά να διαφημίζεται, κινδυνεύει να χάσει την προβολή και την κορυφαία επίγνωση των καταναλωτών.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...