To Economist προειδοποιεί: H Credit Suisse μπορεί να είναι “πολύ μεγάλη για να σωθεί”

ΑρχικήΝέαTo Economist προειδοποιεί: H Credit Suisse μπορεί να είναι "πολύ μεγάλη για...

Μοιραστείτε το

Μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου μετόχου της ότι δεν μπορούσε να προσφέρει άλλη βοήθεια, η τιμή της μετοχής της Credit Suisse έφτασε στο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας έως και 30% την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελβετικής τράπεζας κλείθηκε να διαβεβαιώσει για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Ανακοινώθηκε ότι το μερίδιο 9,88% της Credit Suisse που κατέχει η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SNB) δεν θα αυξηθεί λόγω ρυθμιστικών ανησυχιών. Με τη σειρά του, ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini γνωστός και ως «Dr. Doom» προειδοποίησε: «Η Credit Suisse, σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί» σε συνέντευξη του στο Bloomberg στις 15 Μαρτίου.

Η διαθεσιμότητα επαρκών πόρων εντός του ομοσπονδιακού συστήματος για τη δημιουργία ενός προγράμματος διάσωσης είναι αβέβαιη σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι προφανές ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά παραμένει ασαφές εάν αυτό το κεφάλαιο θα αποκτηθεί. Εάν όχι, υπάρχει πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων.

Το νέο χαμηλό ρεκόρ για την τιμή της μετοχής της Ελβετικής Τράπεζας σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς υποχώρησε έως και 30,22% στo 1,56 CHF πριν ανακτήσει περισσότερες από τις μισές ζημίες.

Credit Suisse tanks as much as 30% on March 15. Source: Bloomberg

Κατά την ώρα της δημοσίευσης, η Credit Suisse σημείωσε πτώση 12,48% αφού ανέκτησε κάποιο έδαφος για να διαπραγματευτεί στα 1,96 ελβετικά φράγκα (2,12 $).

Credit Suisse regains some ground after tumbling as much as 30%. Source: Google Finance

Πιθανή επίδραση στον Τραπεζικό τομέα

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Titan Asset Management, John Leiper, ανησυχεί για ένα «κύμα αντιδράσεων» από τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα.

«Η μετοχή της Credit Suisse βυθίζεται σήμερα καθώς συνεχίζονται οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Ανησυχούμε ότι αυτές οι επιδράσεις θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται σε ολόκληρη την οικονομία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse Ulrich Koerner προσπάθησε να μειώσει τις ανησυχίες υποστηρίζοντας ότι η ρευστότητα της τράπεζας ήταν υγιής και ξεπερνούσε τα ελάχιστα ρυθμιστικά όρια. Ο Koerner είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας της Credit Suisse για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 150%.

Η κρίση της Credit Suisse προκαλεί ερωτήματα για το εάν βλέπουμε την έναρξη μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης ή αν πρόκειται μόνο για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ενώ ήταν γενικά αποδεκτό ότι η Credit Suisse ήταν η πιο αδύναμη, αν όχι μία από τις πιο αδύναμες, από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, δεν είναι η μόνη που είχε χαμηλή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...