Το ποσοστό εφαρμογής του CBDC στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υψηλό για το 2023

ΑρχικήΝέαΤο ποσοστό εφαρμογής του CBDC στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει...

Μοιραστείτε το

Η εφαρμογή των ψηφιακών νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) συνεχίζει να παρουσιάζει νέες εξελίξεις το 2023. Τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία, δίνουν έμφαση στο κομμάτι αυτό και επισπεύδουν τις διαδικασίες.


Οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως προσπαθούν να εντείνουν τις δράσεις τους σε σχέση με τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας ή αλλιώς CDBC. Οι περιφέρειες έχουν επικεντρωθεί στη σταθερή και ομαλή ανάπτυξη, από την Αφρική έως την Κίνα.


Ενημέρωση για Ευρώπη


Η Ευρώπη, είναι σε εγρήγορση και σκοπός της είναι να διαθέσει το ψηφιακό της ευρώ όσο το δυνατό συντομότερα. Η δεύτερη και πιο πρόσφατη έκθεση προόδου, με τίτλο «Πρόοδος στη φάση έρευνας ενός ψηφιακού ευρώ», δημοσιεύτηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Η ΕΚΤ παρουσίασε το πιο κάτω χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2022 παρουσιάζοντας τις δράσεις της.

Η ΕΚΤ κάνει τις έρευνες της για ένα ψηφιακό ευρώ από τον Οκτώβριο του 2021, γεγονός καθόλου τυχαίο αφού το 2021 η αγορά των κρυπτονομισμάτων είχε φτάσει στον ουρανό. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι βλέπει τα stablecoin ως υγιή ανταγωνισμό και έχει συζητήσει σοβαρά την ανάπτυξη του ψηφιακού της ευρώ με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Ακούγεται ότι το ψηφιακό ευρώ θα κάνει την δοκιμαστική του προβολή αρχές του 2023 και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει κανονισμό για τη θέσπιση ψηφιακού ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Εντούτοις, οι νομοθετικές προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. Αυτό σημαίνει ότι το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να γίνει μέρος της ζωής μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

ECB

Επιπλέον, η έκθεση μοιράζεται μερικά πιθανά σχέδια για το ψηφιακό ευρώ. Αποφεύγει τις συναλλαγές peer-to-peer και στόχος της ΕΚΤ είναι οι περισσότερες ψηφιακές συναλλαγές σε ευρώ να γίνεται μέσω μεσάζοντων, κυρίως από μεγάλες τράπεζες. Ωστόσο, τον κύριο και τελικό έλεγχο για την έκδοση και τον διακανονισμό του ψηφιακού ευρώ θα τον έχει η ΕΚΤ. Περαιτέρω, υποστηρίζει ότι οι μεσάζοντες θα ενεργούν ως ενδιάμεσες εφαρμογές, ιστότοποι ή πορτοφόλια που απευθύνονται στον χρήστη.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία για πολλούς χρήστες όσον αφορά τα CDBC, παραμένει το απόρρητο όπου και η ΕΚΤ ισχυρίστηκε ότι η πλήρης ανωνυμία είναι αδύνατη με το ψηφιακό ευρώ. Όχι μόνο γιατί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς, αλλά εάν το ψηφιακό ευρώ είναι ανώνυμο, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη διατηρώντας πολλά CDBC. Αυτό είναι κάτι που η ΕΚΤ δεν επιθυμεί για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όσο αφορά την καθημερινή χρήση του ψηφιακού ευρώ, το σύστημα απαιτεί από κάθε έμπορο στην Ευρωζώνη, να μην δέχεται μόνο πληρωμές σε ψηφιακά ευρώ αλλά να το χρησιμοποιεί και για άλλους σκοπούς όπως την πληρωμή των εργαζομένων του. Επίσης απαιτεί τα ψηφιακά ευρώ να είναι προσβάσιμα και σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές πληρωμές.

Με την Ρωσία τι γίνεται;

Η Ρωσία από την άλλη, διερευνά δύο πιθανά μοντέλα διασυνοριακού διακανονισμού CBDC αυτό το τρίμηνο. Αυτό ήταν ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία. Η Τράπεζα της Ρωσίας δημοσίευσε μια παρουσίαση με την Kommersant, ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Εδώ, η πρόταση παρουσιάζει δύο μοντέλα που μπορούν να ληφθούν ως πρωταρχική έκδοση. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές πιστεύουν ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες και η γεωπολιτική κατάσταση πιθανότατα θα διατηρήσουν αυτά τα μοντέλα μια ιδέα πολύ μελλοντική.

Η πρωτοβουλία των δύο μοντέλων αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου για το ψηφιακό ρούβλι. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα συνυπάρχει με μετρητά και με ψηφιακά ρούβλια. Σε αντίθεση με τα ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin, το ψηφιακό ρούβλι προβλέπεται να ενέχει ελάχιστο κίνδυνο. Ο κυριότερος λόγος είναι επειδή θα εκδίδεται από την κρατική νομισματική ρυθμιστική αρχή και θα υποστηρίζεται από το παραδοσιακό χρήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...