Τράπεζα της Αγγλίας: Τα CBDC «φέρνουν ευκαιρίες» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

ΑρχικήΝέαΤράπεζα της Αγγλίας: Τα CBDC «φέρνουν ευκαιρίες» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Μοιραστείτε το

Ο Ben Broadbent, αναπληρωτής διοικητής νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), δήλωσε ότι το ίδρυμα δίνει μεγάλη προσοχή στην κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος (CBDC).

Σύμφωνα με τον Broadbent, η ανάπτυξη ενός CBDC συνοδεύεται από οφέλη για το ευρύ χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα για τη διευκόλυνση στοιχείων όπως οι ομαλές πληρωμές, ανέφερε το Bloomberg στις 27 Φεβρουαρίου.

«Η εμπειρία της ψηφιοποίησης μέχρι στιγμής είναι ότι νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ενεργοποιούνται από τις νέες τεχνολογίες μπορούν να υιοθετηθούν πολύ γρήγορα <…> Αυτό φέρνει προφανώς ευκαιρίες για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για επιχειρήσεις και για ιδιώτες. Θα περιμέναμε να δούμε συνεχείς βελτιώσεις, μειώσεις στις τριβές και στο κόστος πληρωμής», είπε.

Αυτή τη στιγμή, ο Broadbent δήλωσε ότι το ίδρυμα διερευνά κανονισμούς συστημάτων τεχνολογίας πληρωμών όπως τα CBDC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συναισθήματα του αξιωματούχου έρχονται μετά την ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής και του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών ότι τα ιδρύματα διερευνούν τη βιωσιμότητα ενός CBDC. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, το CBDC θα ονομαστεί “Britcoin”.

Έγγραφο διαβούλευσης CBDC

Ήδη, και οι δύο υπηρεσίες αποκάλυψαν μια επίσημη διαβούλευση για να δημιουργήσουν το μονοπάτι για την ανάπτυξη ενός CDBC που θα μπορούσε να λειτουργήσει παράλληλα με το νόμισμα fiat της περιοχής.

«Σε αυτό το στάδιο, κρίνουμε πιθανό ότι η ψηφιακή λίρα θα χρειαστεί στο μέλλον. Είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε αν θα εισαγάγουμε την ψηφιακή λίρα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες είναι δικαιολογημένες», αναφέρεται στο έγγραφο διαβούλευσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak προκάλεσε την BoE να διερευνήσει CBDC το 2021, όταν υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός οικονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας Andrew Griffith δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορούσε να αποφύγει την έκδοση του CBDC τη στιγμή που άλλα παγκόσμια ρυθμιστικά τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν στην έρευνα τους για το ψηφιακό νόμισμα.

Επιπλέον, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) έχει επισημάνει ότι τα CBDC είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό της χρηματοδότησης. Όπως αναφέρει η Finbold, ο επικεφαλής της BIS, Agustín Carstens, πρότεινε ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν κερδίζουν αξιόπιστα χρήματα».

Συνολικά, διαφορετικές οντότητες θεωρούν τα CBDC ως εναλλακτική λύση για τον περιορισμό της επιρροής ιδιωτικών ψηφιακών νομισμάτων όπως το Bitcoin (BTC). Προηγουμένως, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της BoE, Sir Jon Cunliffe, είχε προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να απειλήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...