Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: Σχεδόν 190 τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήΝέαΤραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: Σχεδόν 190 τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, σύμφωνα...

Μοιραστείτε το

Με την αποτυχία τριών περιφερειακών τραπεζών από τον Μάρτιο, και μια άλλη να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, μήπως η Αμερική θα δει σύντομα μια σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών;

Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η PacWest Bancorp με έδρα το Σαν Φρανσίσκο εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης.

Την περασμένη εβδομάδα, η First Republic Bank έγινε η τρίτη τράπεζα που κατέρρευσε, η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την Washington Mutual, η οποία κατέρρευσε το 2008 εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, μια μελέτη σχετικά με την ευθραυστότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι 186 τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες τους, αποφασίσουν να αποσύρουν τα κεφάλαια τους.

Οι ανασφάλιστες καταθέσεις είναι καταθέσεις πελατών μεγαλύτερες από το όριο ασφάλισης καταθέσεων του FDIC των $250.000.

Γιατί πτωχεύουν οι περιφερειακές τράπεζες;

Οι περιφερειακές τράπεζες αποτυγχάνουν επειδή οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve για τη μείωση του πληθωρισμού έχουν διαβρώσει την αξία των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρατικά ομόλογα και οι τίτλοι που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.

Τα περισσότερα ομόλογα πληρώνουν ένα σταθερό επιτόκιο που γίνεται ελκυστικό όταν τα επιτόκια πέφτουν, αυξάνοντας τη ζήτηση και την τιμή του ομολόγου. Από την άλλη πλευρά, εάν τα επιτόκια αυξηθούν, οι επενδυτές δεν θα προτιμούν πλέον το χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο που καταβάλλεται από ένα ομόλογο, μειώνοντας έτσι την τιμή του.

Πολλές τράπεζες αύξησαν τα ομόλογα τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταθέσεις ήταν άφθονες, αλλά η ζήτηση δανείων και οι αποδόσεις ήταν αδύναμες. Για πολλές τράπεζες, αυτές οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες θα μείνουν στα χαρτιά. Αλλά άλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πραγματικές απώλειες εάν πρέπει να πουλήσουν τίτλους για ρευστότητα ή άλλους λόγους, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of St.

«Οι πρόσφατες μειώσεις στις αξίες των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων αύξησαν πολύ σημαντικά την ευθραυστότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ έναντι των ανασφάλιστων καταθετών», έγραψαν οικονομολόγοι σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Science Research Network.

«Επομένως, οι υπολογισμοί μας υποδηλώνουν ότι αυτές οι τράπεζες διατρέχουν οπωσδήποτε έναν δυνητικό κίνδυνο πτώσης, απουσίας άλλης κρατικής παρέμβασης ή ανακεφαλαιοποίησης»

Security guards let individuals enter the Silicon Valley Bank’s headquarters in Santa Clara, Calif., March 13, 2023.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...