Διαβάζουμε για αυτά, υπάρχουν σε πολλά άρθρα και κείμενα αλλά, ξέρουμε τι είναι; Ποιες είναι οι διαφορές των πιο πάνω εκδόσεων; Τι σχέση έχει το Web 3.0 με τα NFTs. Ας δούμε στο πιο κάτω άρθρο που ακολουθεί.
Πίνακας Περιεχομένων
Web 1.0
Το Web 1.0 αναφέρεται στην πρώτη έκδοση του Παγκόσμιου Ιστού, η οποία ήταν κυρίως μια συλλογή στατικών ιστότοπων που συνδέονται με υπερσυνδέσμους και έκανε την εμφάνιση του αρχές της δεκαετίας του 90. Αυτοί οι ιστότοποι ήταν κυρίως ενημερωτικοί και δημιουργήθηκαν και συντηρήθηκαν από άτομα, οργανισμούς και ιδρύματα. Οι ιστότοποι Web 1.0 κατασκευάζονταν συνήθως με χρήση HTML και είχαν πρόσβαση μέσω προγραμμάτων περιήγησης ιστού όπως το Netscape Navigator και τον Internet Explorer. Συνήθως δεν περιελάμβαναν διαδραστικές λειτουργίες όπως φόρμες, λογαριασμούς χρηστών ή δυνατότητα μεταφόρτωσης περιεχομένου και ο σχεδιασμός αυτών των τοποθεσιών ήταν συχνά αρκετά βασικός.
Το Web 1.0 χαρακτηριζόταν από μια μονόδρομη ροή πληροφοριών, όπου οι χρήστες μπορούσαν να διαβάσουν και να δουν μόνο τις πληροφορίες που παρέχονται στον ιστότοπο, αλλά δεν μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με αυτόν.
Web 2.0
Ο όρος “Web 2.0” επινοήθηκε για πρώτη φορά από την O’Reilly Media το 2004, αλλά η ιδέα και οι τεχνολογίες που αντιπροσωπεύει είχαν αναπτυχθεί αρκετά χρόνια πριν από αυτό.
Οι τεχνολογίες και οι εφαρμογές Web 2.0 επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους σε ένα πλαίσιο κοινωνικής δικτύωσης, αντί να διαβάζουν και να βλέπουν απλώς πληροφορίες. Παραδείγματα εφαρμογών Web 2.0 περιλαμβάνουν ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, wikis όπως η Wikipedia και εργαλεία όπως τα Google docs.
Στο Web 2.0, δίνεται έμφαση στους χρήστες, οι οποίοι είναι σε θέση να δημιουργούν και να μοιράζονται περιεχόμενο, αντί απλώς να το καταναλώνουν. Η άνθηση των ιστοσελίδων, των wikis και των φόρουμ, έχουν προσφέρει στους χρήστες έναν εύκολο και βολικό τρόπο να μοιράζονται τις ιδέες και τις σκέψεις τους στο Διαδίκτυο.
Το Web 2.0 επέτρεψε επίσης πιο εξελιγμένες διαδικτυακές εφαρμογές, όπως ηλεκτρονικά καταστήματα, μηχανές κρατήσεων και αγορές και διευκόλυνε επίσης την ανάπτυξη των φορητών συσκευών και των εφαρμογών ως νέο τρόπο πρόσβασης στον Ιστό.
Web 3.0
Το Web 3.0, γνωστό και ως «Σημασιολογικός Ιστός», είναι η επόμενη εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού που στοχεύει να κάνει τον Ιστό πιο έξυπνο και πιο διασυνδεδεμένο. Χαρακτηρίζεται από τη χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας για τη δημιουργία ενός ιστού που είναι πιο διαισθητικό και ικανό να κατανοεί και να επεξεργάζεται το νόημα του περιεχομένου που περιέχει.
Το Web 3.0 βασίζεται στη διαδραστικότητα και το περιεχόμενο που δημιουργείται από τον χρήστη του Web 2.0, αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα και στόχος του Web 3.0 είναι να δημιουργήσει έναν ιστό που να μπορεί να κατανοεί και να επεξεργάζεται το νόημα του περιεχομένου που περιέχει, αντί να το εμφανίζει απλώς.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Web 3.0 είναι η χρήση οντολογιών, οι οποίες είναι επίσημες αναπαραστάσεις των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών εννοιών. Αυτές οι οντολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός πιο δομημένου και διασυνδεδεμένου ιστού, όπου οι πληροφορίες είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμες και μπορούν να ενσωματωθούν ευκολότερα με άλλες πηγές πληροφοριών.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Web 3.0 είναι η άνθηση αποκεντρωμένων πλατφορμών, όπως τα συστήματα που βασίζονται σε blockchain, που παρέχουν μια νέα υποδομή για τον Ιστό, ο οποίος είναι αποκεντρωμένος, πιο ασφαλής και πιο διαφανής. Αυτό ονομάζεται Web 3.0 ή αποκεντρωμένος ιστός, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την κεντρική αρχιτεκτονική του web 2.0, η οποία ελέγχεται από λίγες μεγάλες εταιρείες.
Το Web 3.0 βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια ανάπτυξής του, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και αλληλεπιδρούμε με τον Ιστό.
Γιατί είναι πιο σημαντικό το Web 3.0;
Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Το Web 3.0 αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης για να κάνει τον Ιστό πιο διαισθητικό και φιλικό προς τον χρήστη. Αυτό επιτρέπει στον ιστό να κατανοεί και να επεξεργάζεται το νόημα του περιεχομένου που περιέχει, αντί να το εμφανίζει απλώς.
Δομημένα και Διασυνδεδεμένα Δεδομένα: Το Web 3.0 χρησιμοποιεί οντολογίες, οι οποίες είναι επίσημες αναπαραστάσεις των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών εννοιών, για να δημιουργήσει έναν πιο δομημένο και διασυνδεδεμένο ιστό, όπου οι πληροφορίες είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμες και μπορούν να ενσωματωθούν ευκολότερα με άλλες πηγές πληροφοριών.
Αποκεντρωμένες πλατφόρμες: Το Web 3.0 ενσωματώνει αποκεντρωμένες πλατφόρμες, όπως συστήματα που βασίζονται σε blockchain, τα οποία παρέχουν μια νέα υποδομή για τον Ιστό που είναι αποκεντρωμένη, πιο ασφαλής και πιο διαφανής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κεντρική αρχιτεκτονική του Web 2.0, η οποία ελέγχεται από μερικές μεγάλες εταιρείες.
Εξατομικευμένο: Το Web 3.0 επιτρέπει πιο εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες εμπειρίες χρησιμοποιώντας δεδομένα χρήστη και άλλες πηγές δεδομένων για τη δημιουργία πιο σχετικού περιεχομένου και προτάσεων.
Περισσότερη αλληλεπίδραση και συνεργασία: Το Web 3.0 ενθαρρύνει περισσότερη αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ των χρηστών δημιουργώντας ένα πιο δυναμικό, αμφίδρομο περιβάλλον επικοινωνίας.
Περισσότερος έλεγχος στα δεδομένα: Το Web 3.0 επιτρέπει περισσότερο έλεγχο των δεδομένων από τους χρήστες, όπου τα άτομα μπορούν να ελέγχουν ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα τους και πώς χρησιμοποιούνται.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, το Web3 εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν είναι ένα προϊόν ή μια απλή τεχνολογία, αλλά ένα όραμα για το μέλλον του ιστού, γι’ αυτό και η ανάπτυξη του web3 συνεχίζεται και νέες τεχνολογίες και λύσεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται συνεχώς.
Ποια η σχέση του Web 3.0 με τα NFTs;
Τα NFT (Non-Fungible Tokens) και το Web 3.0 συνδέονται στενά και οι δύο τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν νέους και καινοτόμους τρόπους δημιουργίας και κατοχής ψηφιακών στοιχείων.
Το NFT είναι ένα μοναδικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που επαληθεύεται σε ένα blockchain, το οποίο είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό καθολικό. Αυτή η διαδικασία επαλήθευσης επιτρέπει στα NFT να είναι μοναδικά και μη ανταλλάξιμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντικατασταθούν από ένα πανομοιότυπο αντίγραφο. Τα NFT μπορούν να αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ψηφιακού στοιχείου, όπως τέχνη, μουσική, βίντεο, ακόμη και tweets.
Οι τεχνολογίες Web3, ειδικά το blockchain, παρέχουν την υποδομή για τη δημιουργία και τη διαχείριση NFT και καθιστούν δυνατή τη δημιουργία και την εμπορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με αποκεντρωμένο και διαφανή τρόπο. Στο web3, τα NFT μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόπος αναπαράστασης και παρακολούθησης της ιδιοκτησίας ψηφιακών στοιχείων, όπως η ψηφιακή τέχνη, η μουσική, τα βίντεο και άλλες μορφές ψηφιακού περιεχομένου.
Τα NFT στο web3 επιτρέπουν επίσης τη δημιουργία νέων τύπων ψηφιακών αγορών και κοινοτήτων που ανήκουν και ελέγχονται από τους χρήστες τους και όχι από κεντρικές εταιρείες. Αυτές οι αγορές και οι κοινότητες μπορούν να επιτρέψουν στους δημιουργούς και τους ενδιαφερόμενους να αλληλεπιδρούν και να συναλλάσσονται με νέους τρόπους, όπως η αγορά και η πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συλλεκτικών ειδών, αντικειμένων εντός παιχνιδιού και άλλα, οδηγώντας σε περισσότερες ευκαιρίες για τους δημιουργούς να δημιουργούν έσοδα από την εργασία τους και νέους τρόπους ενθουσιώδεις για να εκφράσουν το πάθος τους.
Επιπλέον, η υποδομή Web3 παρέχει τα στοιχεία για τη δημιουργία προγραμματιζόμενων NFT, γνωστών ως έξυπνων συμβάσεων NFT, που επιτρέπουν τη δημιουργία πιο περίπλοκων περιπτώσεων χρήσης, όπως αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) και gaming, που δεν θα ήταν δυνατές με τα παραδοσιακά NFT.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα Web3 και NFT βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους και μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων αυτών των τεχνολογιών δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί. Καθώς ανακαλύπτονται περισσότερες περιπτώσεις χρήσης, η σύνδεση και οι δυνατότητες των NFT και του Web3 θα γίνονται πιο εμφανείς.