Web 3 και μουσική βιομηχανία

ΑρχικήΝέαWeb 3 και μουσική βιομηχανία

Μοιραστείτε το

Οι δισκογραφικές εταιρείες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ποτέ, αλλά οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί παίρνουν πολυ μικρά μερίδια από τα κέρδη. Το Web3 δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να ανοίξουν νέους δρόμους δημιουργώντας μουσική ανοιχτού κώδικα και να εξαρτώνται λιγότερο από μεσάζοντες.

Η Hume, μια εταιρεία ψυχαγωγίας Web3 ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το Blocktones, το πρώτο έργο NFT μουσικής μεγάλης κλίμακας στον κόσμο. Υπάρχει μια στροφή στη μουσική βιομηχανία καθώς αρχίζει να αναπτύσσεται και στον τομέα του Web3. Θα μπορέσει όμως αυτή η εξέλιξη να κατευνάσει καλλιτέχνες και καταναλωτές;

Ανεξάρτητα από τον κλάδο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι καλλιτέχνες και όσοι δημιουργούν περιεχόμενο θα πρέπει να είναι αυτοί που κερδίζουν περισσότερο από την κατανάλωση αυτού του περιεχομένου. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα μεγαλύτερα κομμάτια της πίτας τρώγονται από τις πλατφόρμες που φιλοξενούν αυτό το περιεχόμενο.

Η μουσική βιομηχανία είναι ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αυτού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί μουσικοί καλλιτέχνες προσπαθούν τώρα να ανακτήσουν τον έλεγχο με την ενσωμάτωση του blockchain και της αποκέντρωσης. Αυτοί είναι οι κύριοι ακρογωνιαίοι λίθοι του κινήματος Web3.

Το θέμα του πόσο πρέπει να αμείβεται ένας μουσικός καλλιτέχνης για τη δουλειά του είναι αρκετά αμφιλεγόμενο και οι απόψεις ποικίλλουν πολύ. Πολλές αναφορές και έρευνες έχουν διεξαχθεί για να προσπαθήσουν να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτό. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, οι μουσικοί κέρδισαν μόλις το 12% του συνολικού ποσού που προέκυψε από τη ροή. Εν τω μεταξύ, μια δημοσκόπηση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ακαδημία Ivors και την Ένωση Μουσικών διαπίστωσε ότι το 80% των δημιουργών μουσικής κέρδιζαν λιγότερα από £200 ετησίως από τη ροή.

Παραδόξως, ακόμη και μεγάλες υπηρεσίες ροής όπως το Spotify δεν αποφέρουν κέρδη. Αλλά με την έλευση του Web3, οι μουσικοί καλλιτέχνες έχουν νέους δρόμους και εργαλεία για να κερδίσουν χρήματα από τη σκληρή δουλειά τους.

Διαφορετικές Εποχές της Μουσικής Βιομηχανίας

Προηγουμένως, αλλά και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ​​μουσική βιομηχανία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα φυσικά μέσα. Τα CD και τα DVD κυβερνούσαν την αγορά. Αλλά αμέσως μετά, εταιρείες όπως η Napster, ξεκλείδωσαν την ψηφιακή εποχή και τροποποίησαν το επιχειρηματικό της μοντέλο για να επιτρέψουν στον καλλιτέχνη να πληρωθεί για τις λήψεις της μουσικής του.

Λίγο μετά, με τη διείσδυση των έξυπνων τηλεφώνων στην καθημερινή ζωή όλων, οι υπηρεσίες ροής έγιναν η νέα τάση. Και ενώ το streaming είναι ένας εξαιρετικά βολικός και γρήγορος τρόπος για να μοιραστείτε τη μουσική σας στον κόσμο, οι ίδιες οι υπηρεσίες έπαιρναν τη μερίδα από τα χρήματα, πληρώνοντας στους καλλιτέχνες μόλις $0,004per stream.

Eras of Music Source: Token 2049

Το κίνημα Web3 κάνει βήματα προόδου στην προώθηση της αποκέντρωσης. Επιτρέπει επίσης ταχύτερες πληρωμές, επιλύει τον κατακερματισμό των πληρωμών και ανοίγει ροές εσόδων σε όλα τα επίπεδα καλλιτεχνών.

Γιατί πρέπει οι καλλιτέχνες να ενδιαφέρονται για το Web3;

Ο μουσικός 3LAU κέρδισε περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα αφού πούλησε το πρώτο του άλμπουμ NFT το 2021, ενώ ο Don Diablo πούλησε μια συναυλία NFT για 1,2 εκατομμύρια δολάρια την ίδια χρονιά.

Μικρότεροι καλλιτέχνες, επίσης, έχουν σημαντικά έσοδα κυκλοφορώντας τα τραγούδια τους σε πλατφόρμες όπως το Sound.xyz.

Μία από τις κορυφαίες μουσικές εταιρείες, η Warner Music Group, συνεργάστηκε με την Polygon πέρυσι, για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας μουσικής Web3. Συνεργασίες όπως αυτές έχουν ωθήσει τον τομέα πιο κοντά στην υιοθέτηση του βασικού ρεύματος.

Μια άλλη πλατφόρμα Web3, η Hume, που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Universal, της Sony, της Nike και της Warner Music, απέκτησε την Blocktones, μια μεγάλης κλίμακας μουσική πλατφόρμα NFT.

Η μουσική Web3 είναι ακόμα στα πρώτα στάδια

Παρά τις καινοτομίες που έγιναν στον κλάδο, οι εταιρείες μουσικής Web3 υστερούν σε χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, παρόμοιοι τομείς όπως το Web3 gaming αυξήθηκαν σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς το 2021, ενώ η αγορά μουσικής NFT αποτιμάται μόνο σε περίπου 87 εκατομμύρια δολάρια.

Web3 Music Stats Source: Token 2049

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...