Ξανακτύπησε ο διασημότερος Κύπριος χάκερ

ΑρχικήΝέαΞανακτύπησε ο διασημότερος Κύπριος χάκερ

Μοιραστείτε το

Κρυπτονομίσματα, μετρητά, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια πολυτελείας και κλοπές πίσω από τη νέα απάτη.

Υπόθεση βγαλμένη από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού στην Κύπρο. Αν και το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες και κρυπτονομίσματα έγιναν ρουτίνα, η υπόθεση αυτή φαίνεται να έχει αρκετά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς βασικός εμπλεκόμενος δεν είναι άλλος από τον διασημότερο Κύπριο χάκερ.

Η υπόθεση αφορά απάτη για κλοπή 200.000 ευρώ με ψευδείς παραστάσεις, ενώ περιλαμβάνει και υποθέσεις ξυλοδαρμού, κλοπής και άλλα σχετικά αδικήματα. Βασικό πρόσωπο, ο 25χρονος Κύπριος χάκερ που, μεταξύ άλλων, ήταν κατά το 2020 ο πρώτος Κύπριος πολίτης που εκδόθηκε και τελικώς καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για αδικήματα που διέπραξε όταν ήταν μόλις 15 ετών και αφορούσαν διαδικτυακές απάτες. Μεταξύ άλλων, το 2017 κατάφερε να «ρίξει» το δίκτυο της Cablenet σε όλη την Κύπρο, γεγονός που οδήγησε και στην πρώτη του σύλληψη.

Η υπόθεση ξεκίνησε να απασχολεί τις αρχές όταν Ρώσος υπήκοος κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι έπεσε θύμα απάτης που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα αξίας 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους ανακριτές του ΤΑΕ, τους προηγούμενους μήνες είχε γνωριστεί με τον 25χρονο, ο οποίος του πουλούσε Bitcoins.

Ο 25χρονος, αφού κέρδισε με διάφορους τρόπους την εμπιστοσύνη του παραπονούμενου, απέκτησαν μία σταθερή επικοινωνία με πολλές συναλλαγές. Μάλιστα, αν και αρχικά του συστήθηκε με ψεύτικο όνομα (όνομα που χρησιμοποιούσε διαδικτυακά ο 25χρονος), αργότερα του αποκάλυψε και το πραγματικό του όνομα, δείγμα της εμπιστοσύνης που είχαν μεταξύ τους. Κατά την περίοδο που οι συναλλαγές γίνονταν με το ψεύτικο όνομα του 25χρονου, όλα τα χρήματα που κέρδιζε από τα Bitcoins τα παρέδιδε ο 43χρονος, κατόπιν οδηγιών του 25χρονου, στη μητέρα του στη Λευκωσία.

Η βαλίτσα

Στις 21/02/2023, οι δύο διευθέτησαν να συναντηθούν σε έπαυλη του Ρώσου στην Ακτή Κυβερνήτη για να γίνει η αγορά των κρυπτονομισμάτων και εκεί ο 43χρονος παραπονούμενος ισχυρίζεται ότι παρέδωσε στον 25χρονο μία βαλίτσα με 200.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί πρόταση του 25χρονου στον 43χρονο να του πωλήσει κρυπτονομίσματα αξίας 500.000 ευρώ, αλλά κατέληξαν τελικώς στις 200.000.

Ο 25χρονος προσπάθησε να στείλει στον 43χρονο τους κωδικούς των κρυπτονομισμάτων μέσω του κινητού του τηλεφώνου, όπως έγινε και σε προηγούμενες συναλλαγές τους, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι λόγω βλάβης στο τηλέφωνό του δεν μπορούσε να το πράξει. Λόγω της εμπιστοσύνης που είχαν αναπτύξει, ο 43χρονος δέχθηκε να λάβει τους κωδικούς την επόμενη μέρα, όταν θα είχε πρόσβαση ο 25χρονος σε υπολογιστή. Μερικές μέρες αργότερα, και αφού ο 25χρονος δεν ανταποκρινόταν, τρίτο πρόσωπο διευθέτησε συνάντηση σε ξενοδοχείο της Λεμεσού μεταξύ του 43χρονου και του 25χρονου, παρουσία και άλλων προσώπων. Εκεί, ο 25χρονος χάκερ φέρεται να αρνήθηκε ότι έλαβε ποτέ τις 200.000 ευρώ.

Η κλοπή

Στις 14 Μαρτίου, ο 25χρονος προέβη σε καταγγελία στον αστυνομικό σταθμό Κιτίου, ότι νωρίτερα είχε συνάντηση στο χωριό Μαζωτός με συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο τελικώς και τον λήστεψε, αποσπώντας του 100.000 ευρώ σε μετρητά, ένα ρολόι μάρκας Rolex και τρία κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα, ο 43χρονος Ρώσος επικοινώνησε την ίδια μέρα εκ νέου με το ΤΑΕ Λεμεσού, αναφέροντας ότι ο 25χρονος επικοινώνησε μαζί του, λέγοντάς του ότι βρισκόταν κτυπημένος στο ΓΝ Λάρνακας αφού έπεσε θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού.

Τότε, του ανέφερε ότι του έκλεψαν και τα τρία κινητά τηλέφωνα στα οποία είχε αποθηκευμένους τους κωδικούς από τα Bitcoins, παρακαλώντας τον να τον βοηθήσει για να ανακτήσει τα κινητά του, και ακολούθως θα του επέστρεφε και το ποσό των 200.000 ευρώ. Μάλιστα, ο παραπονούμενος φέρεται να ανέφερε στις αρχές ότι ηχογράφησε την πιο πάνω συνομιλία του με τον 25χρονο χάκερ.

Η Αστυνομία, έπειτα και από την τελευταία συνομιλία των δύο, προχώρησε σε ένταλμα σύλληψης κατά του 25χρονου, ζητώντας την κράτησή του για περίοδο έξι ημερών για διευκόλυνση των ανακρίσεων και ερευνών που σχετίζονται με την υπόθεση. Ο ύποπτος, πλέον, τελεί υπό κράτηση και εναντίον του ερευνώνται αδικήματα που σχετίζονται με υπόθεση απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Source

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To Bitcoin εκτόξευσε τη μετοχή της MicroStrategy κατά 300% το 2023

Κέρδη της τάξης του 337% σημείωσε το 2023 η...

Ποια κρυπτονομίσματα θα ήταν καλή ιδέα να προσθέσετε στη λίστα σας για τα Χριστούγεννα;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η συνολική αγορά κρυπτονομισμάτων έχει σημειώσει...

Έρχεται άνοδος για Bitcoin, χρυσό και ασήμι

Όταν η Fed θα κάνει τη στροφή στη νομισματική...

Η “ανατομία” 5 κρυπτονομισμάτων: Να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να κρατήσετε;

Κρύο-ζέστη οι τελευταίες ημέρες για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Το μεγαλύτερο...

Γιατί η SEC μήνυσε το ανταλλακτήριο Kraken

Παρά την κριτική που έρχεται από την κοινότητα των...

Μπορεί η BlackRock να «εκτοξεύσει» τα κρυπτονομίσματα;

Οι νέες - ξανά - πληροφορίες ότι ο επενδυτικός...